Tarihi ziyaret! Irak'ta ilk Papa

Papa'dan Irak'a ‘kardeşlik' gezisi. Dört günlük ziyaret için Irak'a gelen Katoliklerin ruhani lideri Papa Francis, ilk gün Cumhurbaşkanı Salih ve Başbakan Kazımi ile görüştü, Irak'ta inançlar arası kardeşlik mesajı verdi.

Irak'ı tarihte ziyaret eden ilk Papa olan Papa Francis, dün sabah Vatikan'dan uçakla Bağdat'a geldi. Havaalanında Başbakan Mustafa el-Kazımi tarafından mini bir törenle karşılanan Papa, bir gün öncesinde Vatika'ın resmi hesabından "Selamun Aleyküm" sözleriyle verdiği mesajda da "Sizler kardeşsiniz, Irak'ın ve bölgenin belini kıran iç savaşın önlenmesi için güçlerimizi birleştirelim, bunun için hacı olarak geliyorum" dedi. 70'ten fazla gazeteci ve koruma ordusuyla gelen 84 yaşındaki Papa, sivil toplum kuruluşları ve diplomatlarla görüşmesinin ardından Cumhurbaşkanlığı Sarayı'na geçti.

GERÇEK DİYALOG ÇAĞRISI

Saray'da bir törenle karşılanan Papa Francis, Cumhurbaşkanı Berhem Salih ile görüştü. Burada siyasi liderler ve diplomatlarla görüşmesinde konuşma yapan Papa, "Hac için Irak'a geldim. Iraklı Müslümanlar ve Hıristiyanları selamlıyorum" dedi. Papa, Irak'ın iç savaş ve terörden etkilendiğini vurgulayarak, tüm bunların ülkeye yıkım ve ölüm getirdiğini kaydetti. Ezidilere terör örgütü DEAŞ tarafından yapılan saldırıları da kınadıklarını söyledi. Papa, "Gelecek nesillere daha iyi bir dünya bırakmalıyız. Kardeşçe yaşamak gerçek diyalog ister. Irak'taki dinlerin çeşitliliği ülkeyi yüz yıllar öncesinden özel konuma yükseltmişti. Irak'ın kalkınması ve barışı için uluslararası topluma görev düşüyor" dedi.

VATİKAN BÜYÜKELÇİSİ LÜTFULLAH GÖKTAŞ: YARALARI SARMAYA YARDIMCI OLABİLİR

Türkiye'nin Vatikan Büyükelçisi Lütfullah Göktaş, Papa'nın zor bir dönemde böyle bir seyahati gerçekleştirdiğine işaret ederek, "Papa Francis'in tüm zorluklara rağmen Irak'ın davetine icabet etmesi, bu ziyarete ne denli önem verildiğini gösteriyor. Irak yaralarını sarma, toplumsal huzuru yeniden yakalama uğraşında. Papa'nın ziyareti, bu sürece hakikaten olumlu bir katkı sağlayabilir. Papa ve Ayetullah Es-Sistani'nin Necef'teki buluşmaları, genelde İslam ve Katoliklik, özelde de Şiiler ile Katolikler arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi bakımından tarihi bir önem taşıyor" dedi.

VURGULARIMIZ AYNI

Göktaş, Türkiye'nin, Papa'nın Irak'a yapacağı ziyarete bakışının nasıl olduğuyla ilgili de "Vatikan'ın şikayetçi olduğu hususların neredeyse tümü istikrarsızlığın ürünüdür. Türkiye, bölgede istikrarın önemini her fırsatta vurgulayan bir ülke. Papa'nın Irak ziyareti, bu gerçeklerin bir kez daha hatırlanmasına vesile olacaktır. Türkiye, bu zorlu dönemlerde, yerlerinden yurtlarından olan herkese kucak açmıştır' dedi.