Tansiyon yükseliyor! İran'dan ABD'ye ‘karşılık veririz' tehdidi

Ürdün'deki üssünde 3 askerin öldüğü saldırıdan İran'ı sorumlu tutan ABD, ‘hesap soracağız' tehdidinde bulundu. İran da ABD'den gelecek herhangi bir saldırıya karşılık vereceğini açıkladı.

Ürdün'ün Suriye sınırındaki Amerika'ya ait 'Tower 22' isimli askeri üsse düzenlenen İHA saldırında, 3 ABD askeri hayatını kaybetmiş, 34 asker de yaralanmıştı. Pazar günü gerçekleşen saldırıyı, İran destekli Şii milis yapıların yer aldığı "Irak'ta İslami Direniş" grubu üstlenmişti. İran, söz konusu saldırıyla bağlantılı olduğu iddialarını reddederek "Bölgedeki direniş güçleri karar ve eylemlerinde İran'dan talimat almıyor" ifadesini kullanmıştı.

BIDEN: HESAP SORACAĞIZ

ABD Başkanı Biden, saldırının ardından 'A Takımı' ile güvenlik toplantısı düzenledi. Biden, "Tüm sorumlulardan bizim seçtiğimiz bir zamanda ve şekilde hesap soracağız" dedi. Biden dün yaptığı açıklamada da saldırıda İran'ın silahları temin ettiği için sorumlu olduğunu bildirse de geniş çaplı savaş istemediğini dile getirdi. Biden "Ortadoğu'da daha geniş çaplı bir savaşa ihtiyacımız olduğunu düşünmüyorum" ifadelerini kullandı.

İRAN: HALKIMIZI KORURUZ

Öte yandan İran'ın Birleşmiş Milletler Daimi Temsilciği, ABD'nin İran'a yönelik mesajlarıyla ilgili açıklama yaptı. Açıklamada, "Bu tür mesaj alışverişi yapılmadı. Buna karşılık, herhangi bir tarafın İran topraklarına veya İran sınırları dışındaki çıkarlarına veya vatandaşlarına saldırması durumunda kararlı ve güçlü bir yanıtla karşılaşması İran'ın temel politikasıdır" ifadelerine yer verildi. İran Devrim Muhafızları Komutanı Hüseyin Selami de ülkesine yönelik hiçbir tehdidi karşılıksız bırakmayacaklarını söyledi. Selami, "ABD'li yetkililerden tehdit içerikli bazı sözler duyuyoruz. Hiçbir tehdidi karşılıksız bırakmayacağız" dedi.

ABD GEMİSİNE FÜZE SALDIRISI

Yemen'deki İran destekli Husilerin Askeri Sözcüsü Yahya Seri, X sosyal medya platformundan yaptığı açıklamada, Kızıldeniz'deki ABD donanmasına saldırı düzenlediklerini duyurdu. ABD donanmasına ait "USS Gravely" muhribini "uygun deniz füzeleri" ile hedef aldıklarını belirten Seri, söz konusu saldırının, Filistin halkına destek ve ABD ile İngiltere'nin Yemen'e yönelik saldırılarına karşılık vermek için gerçekleştirildiğini ifade etti.