Taliban, Pakistan'ın mülteci planını reddetti

Pakistan'ın geçici hükümeti, belgesiz Afgan göçmenlerin ülkeyi terk etmeleri ya da zorla sınır dışı edilmeleri için 1 Kasım'a kadar süre tanıdı.

Aksam.com.tr

Kabil'deki Taliban yönetiminin bir sözcüsü Çarşamba günü yaptığı açıklamada, Pakistan'ın belgesiz Afgan göçmenleri zorla sınır dışı etme tehdidinin kabul edilemez olduğunu belirterek, Pakistan'ın güvenlik sorunlarının suçlusunun Afganlar olmadığını söyledi.

Pakistan'da herhangi bir yasal statüye sahip olmadan yaşayan 1.73 milyon Afgan göçmen olduğunu tahmin eden Pakistan'ın geçici hükümeti Salı günü bu kişilere ülkeyi terk etmeleri ya da zorla sınır dışı edilmeleri için 1 Kasım'a kadar süre tanıdı.

Taliban'ın Kabil'deki sözcüsü Zabihullah Mücahid, eski adıyla Twitter olarak bilinen sosyal medya platformu X'te yaptığı paylaşımda "Pakistan'ın Afgan mültecilere yönelik tutumu kabul edilemez" dedi.

Pakistan-Afganistan sınırı dokuz günlük çatışmanın ardından yeniden açıldı

Pakistan İçişleri Bakanı Sarfraz Bugti, baskıyı meşrulaştırmak için bu yıl Pakistan'da düzenlenen 24 intihar saldırısının 14'ünün Afgan vatandaşları tarafından gerçekleştirildiğini iddia etti.

Taliban sözcüsü bu iddiayı reddetti.

"Pakistan tarafı planını yeniden gözden geçirmelidir. Afgan mülteciler Pakistan'ın güvenlik sorunlarıyla ilgili değildir. Pakistan'ı gönüllü olarak terk ettikleri sürece bu ülke onlara hoşgörü göstermelidir," dedi.