Taliban Afganistan'da 8 Kilit İşid liderini öldürdü

ABD'nin üst düzey bir temsilcisine göre Taliban'ın İslam Devleti'nin Afganistan'daki kolu olan İD-Horasan'a karşı yürüttüğü ''başarılı'' saldırı, örgütün kapasitesini ''önemli ölçüde azalttı'' ve sivillere yönelik büyük çaplı saldırıları istikrarlı bir şekilde azalttı.

Aksam.com.tr

ABD'nin Afganistan özel temsilcisi Tom West, Washington'daki partizan olmayan Stimson Center düşünce kuruluşunda Salı günü düzenlenen bir seminerde bu değerlendirmeyi paylaştı.

West, İD-Horasan kısaltmasını kullanarak "ISKP'nin kapasitesini önemli ölçüde azaltan çok agresif bir şiddet saldırısı sürdürüyorlar" dedi. "2023'ün başlarından bu yana Afganistan'daki Taliban baskınlarının, bazıları dış komplolardan sorumlu en az sekiz kilit ISKP liderini ortadan kaldırmış olmasının dikkate değer olduğunu düşünüyorum."

West, terörle mücadele eylemlerinin Afgan sivillere yönelik saldırılarda "istikrarlı bir düşüşe" yol açtığını söyledi.

"Büyük ölçüde Hazara nüfusuna yönelik korkunç saldırılar oldu, ancak o zamandan beri bu tür saldırılara geri dönüş görmedik" diye ekledi.

Ancak Amerikan elçisi Tehrik-i-Taliban Pakistan'ın (TTP) bölgesel istikrar için "en büyük tehdidi oluşturduğu" uyarısında bulundu. West, "(TTP'nin) Pakistan'a yönelik saldırılarında çok önemli bir artış görüyoruz" dedi.

Pakistan Talibanı olarak da bilinen militan grup, Amerika Birleşik Devletleri tarafından küresel terör örgütü olarak listelenmiştir. Komşu Pakistan'da terör saldırıları düzenliyor ve Afganistan'daki sığınaklarından faaliyet gösteriyor.

Pakistanlı yetkililer, Taliban'ın iki yıl önce Kabil'de iktidara gelmesinden bu yana TTP'nin sınır ötesi saldırılarını yoğunlaştırdığını söylüyor. Günlük bir rutin haline gelen şiddet olaylarında, çoğu Afganistan sınırına yakın ya da sınırdaki bölgelerde olmak üzere, aralarında sivillerin ve güvenlik güçlerinin de bulunduğu 1.500'den fazla Pakistanlının öldüğü bildiriliyor.

TTP liderliği, Afgan Talibanı'nın münzevi üst düzey lideri Hibatullah Akhundzada'ya alenen bağlılık yemini etti. Militan grup 2007 yılında Pakistan sınır bölgelerinde ortaya çıktı ve Taliban'ın yanında Afganistan'daki ABD liderliğindeki NATO birliklerine karşı savaştı.

"Savaş sırasında Taliban'ın müttefiki oldular. Mali destekçileri, lojistik destekçileri ve operasyonel müttefikleriydiler. Aralarındaki bağların oldukça sıkı olduğunu düşünüyorum," dedi West.

ABD elçisi Pakistan'ın TTP saldırılarının Afganistan'daki Taliban yetkililerinin onayıyla gerçekleştiği yönündeki iddiaları hakkında yorum yapmayı reddetti.

"Taliban'ın Pakistan'a karşı TTP saldırılarını destekleyip desteklemediği konusuna gelince, bu zor bir konu ve muhtemelen benim kamuoyu önünde konuşabileceğim konuların ötesine geçiyor. Şu anda Pakistan'ın Taliban'la olan ilişkisine hakim olan konunun bu olduğu bir sır değil," dedi West.

Taliban, TTP de dahil olmak üzere herhangi bir grubun Afgan topraklarını kullanarak Pakistan'ın ya da genel olarak bölgenin güvenliğini tehdit etmesine izin verdikleri iddialarını reddediyor.

İslamabad'daki yetkililer ise TTP liderlerinin ve savaşçılarının Afganistan'daki varlığına ve Pakistan'a karşı terör saldırıları düzenlemek için bu ülkeyi kullandıklarına dair kanıtları Kabil ile resmi olarak paylaştıklarını söylüyor.

Pakistan'ın bir hafta önce denize kıyısı olmayan Afganistan'la olan ana sınır kapısını kapatma kararının ardında kısmen artan terörizm gerilimi yatıyor.