1
Federal sistemin kurulması için Suriye'nin kuzeyindeki Rimelan kasabasında dün bir konferans toplanmıştı. Konferansta bugün yapılan oylamada, Türkiye sınırı boyunca yer alan Cezire, Kobani ve Afrin bölgelerinin "federal sistem" altında birleştirilmesine onay verildi.
Savaşın başlamasından bir yıl sonra Suriye ordusunun çekilmesinin ardından, Rojava adı verilen Suriye’nin kuzeyi, Kürtlerin yönetiminde fiili özerk bir bölge oldu. Demokratik Birlik Partisi (PYD), 2014’te Rojava’daki üç kantonda, Afrin, Kobani ve Cezire’de ‘Demokratik Özerk Yönetim’ ilan etti. Suriyeli Kürtler, Irak sınırından Fırat Nehri’ne kadar 400 km’lik bir alanı kontrol ediyor.
TÜRKİYE: TEK TARAFLI ADIM ATILAMAZ
Oylamanın ardından Reuters’a konuşan üst düzey bir Türk yetkili, Suriye'de belli bir kesimin etnik kökene bağlı olarak tek taraflı şekilde atım atamayacağını, ülkenin geleceğine halkın birlikte karar vermesi gerektiğini söyledi.
Türk yetkili, Suriye'de federal bir yapı oluşturulması için bazı adımların atılmakta olduğunu belirterek, "Bu konuda Türkiye'nin tutumu tamamen net ve açık. Kim olursa olsun Suriye'nin içinde hiç kimsenin oldu bittiyle yeni yapılar kurmasını, Suriye'ye yön çizmesini istemiyoruz" dedi.
"Suriye'de belli bir kesim, etnik kökene bağlı olarak tek taraflı şekilde adımlar atamaz" diyen aynı yetkili, şöyle konuştu:
"Suriye'de çözüm için müzakereler devam ediyor. Belki ağır işliyor ama bunun sonuçlarını göreceğiz. Rusya'nın belli ölçüde çekilmesi orada iklimi yumuşatabilir. Suriye'nin bir bütün olarak kalıp, zayıflatılmadan, uzlaşmayla ve anayasayla Suriye halkı geleceğine karar vermeli. Tek taraflı her türlü girişim Suriye'nin bütünlüğüne zarar verir."
HEM REJİM HEM DE MUHALİFLER REDDETTİ
Suriye hükümeti de gelişmenin yasal veya siyasi bir etkisi olmadığını belirtti.
Suriye Dışişleri Bakanlığı'ndan bir kaynak, resmi haber ajansı SANA'ya, "Böylesi bir duyurunun, Suriyelilerin tamamının isteğini yansıtmadığı sürece ne yasal bir değeri vardır, ne de yasal, siyasi, sosyal ve ekonomik bir etkisi vardır" açıklamasında bulundu.
Kaynak, "Suriye Arap Cumhuriyeti hükümeti toprak bütünlüğünü ve Suriye halkını küçümseyen herkesi uyarıyor. Birlik veya federalizm konusunu gündeme getirmek Suriye'nin toprak birliği, anayasa, milliyetçilik ve uluslararası uzlaşmalara aykırıdır" dedi.
Federal sistem oylamasına, Suriyeli muhalif gruplardan Yüksek Müzakere Komitesi ve Ulusal Koalisyon da tepki gösterdi.
Reuters’a konuşan Kobani kantonu Dış İlişkiler yetkilisi İdris Nassan dün, ülkenin kuzeyinde “Kuzey Suriye Federasyonu” adıyla federal bir sistem ilan edileceğini açıklamıştı. Reuters’ın incelediği taslak belgelere göre, federal sistem konusunda önerilen model, demokratik bir öz yönetim ile idare edilen bölgelerin ekonomi, güvenlik ve savunma alanlarında kendi kararlarını almalarını öngörüyor.