Suriye’de bir hafta içinde çatışmasızlık ilanı

Münih’te düzenlenen Uluslararası Suriye Destek Grubu toplantısında, bir hafta içinde ‘çatışmasızlık’ ilan edilmesi ve ülkeye yapılacak insani yardımların artırılması kararı alındı.

Almanya’nın Münih kentinde önceki gün düzenlenen ve Türkiye de dahil 17 ülkenin dışişleri bakanlarının ve Arap Ligi, Avrupa Birliği, İslam İşbirliği Teşkilatı ve Birleşmiş Milletler’in (BM) katıldığı Suriye toplantısında taraflar, bir hafta çatışmasızlığa gidilmesi konusunda uzlaştıklarını açıkladı. 

İddialı ama çabuk olmalıyız

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, ilk yapılacak işin insanı yardımları artırıp, ulaştırılmasının sağlanması olduğunu belirtti. Kerry, “İkinci olarak da ulusal çapta saldırıların durmasını sağlayıp, bir hafta içinde çatışmasızlığı yürürlüğe sokma konusunda görüş birliğine vardık. Bu iddialı gibi görünebilir ancak herkes olabildiği kadar çabuk davranma konusunda kararlı bu amaca ulaşmak için" dedi. 

Rusya durmadan ateşkes olmaz! 

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Uluslararası Suriye Destek Grubu'nun yayımladığı bildirinin Suriye'deki sorunun çözümü için önemli bir fırsat olduğunu söyledi. 

Esad gitmeli

Çavuşoğlu, Rusya'nın  Suriye'de hava saldırılarını durdurmaması halinde çatışmasızlık ve ateşkesin sağlanamayacağını söyledi. Suriye rejiminin özellikle kuşatma altındaki bölgelerdeki insanları zor şartlarda bırakmayı amaçlamasının bir taktik olduğunu savunan Çavuşoğlu,  ülkede siyasi dönüşümün gerekliliğine işaret ederek, bunun için Esad'ın gitmesi gerektiğini vurguladı.

O kelime bilerek kullanılmadı

Metinde 'ateşkes' ifadesi yerine 'çatışmasızlık' kelimesi kullanılıyor. Çatışmasızlık sadece geçici olarak şiddetin durdurulması olarak tanımlanıyor ve ateşkes ortamının oluşması için bir fırsat olarak görülüyor.

Saldırı devam edecek

Uluslararası Destek Grubu, sadece DAEŞ ve Nusra Cephesi'yle BM'nin terör örgütü olarak kabul ettiği gruplara karşı askeri operasyonların devam edeceğini söyledi. Yani hem Rusya hem de ABD öncülüğündeki koalisyon, 'terör örgütü' olarak kabul ettikleri gruplara hava saldırılarına devam edecek. 

ETKİLERİNİ BİR AN ÖNCE GÖRMELİYİZ 

Suriyeli muhaliflerin Yüksek Müzakere Komitesi, konuyla ilgili yaptıkları yorumda, ateşkes planını memnuniyetle karşıladıklarını söyledi. Komite sözcüsü Salim el Muslat, “Eylem ve uygulama görürsek, Cenevre’de yakında görüşürüz” dedi.