Suriye krizini üç lider çözecek

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bugün Soçi’de Putin ve Ruhani ile bir araya gelecek. Suriye’nin geleceğinin konuşulacağı toplantıda Türkiye’nin kırmızı çizgisi terör örgütü PYD olacak. 

Osman Nuri CERİT / ANKARA 

Suriye’nin kaderine yön verecek kritik zirve, Rusya’nın Soçi kentinde bugün gerçekleşecek. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’nin katılacağı zirvede, Suriye’de “normalleşme”, “siyasi sürece geçiş”, “terör örgütleri ile mücadele” ve “çatışmasız bölge” başlıkları detaylı olarak ele alınacak.

HASSASİYETLERE VURGU 

Suriye’nin toprak bütünlüğü ekseninde gerçekleşecek görüşmede, başta PYD olmak üzere terör örgütlerinin bölgedeki defacto yapılanma girişimleri ve bu kalkışmalara karşı alınacak önlemler masaya yatırılacak. Cumhurbaşkanı Erdoğan, daha önce Putin ve Ruhani ile gerçekleştirdiği ikili görüşmelerde de dikkat çektiği, Türkiye’nin “kırmızı” çizgilerini Soçi’de de yineleyecek ve oluşturulacak yol haritasında bu hassasiyetlerin gözetilmesini isteyecek.

ASLA MUHATAP ALINMAMALI 

Erdoğan, ABD’nin desteklediği terör örgütü PYD’nin Suriye’nin toprak bütünlüğünün yanı sıra, Türkiye ve bölge ülkelerinin ulusal güvenliklerine yönelik tehdit oluşturduğuna vurgu yapacak. Suriye’de normalleşmeye geçiş ilişkin süreçte terör örgütü PYD’nin, DEAŞ ve El Nusra gibi hiçbir koşulda muhatap alınmaması konusunun altını net ifadelerle çizecek. 

Ruhani: DEAŞ’a karşı zafer kazanıldı 

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, devlet televizyonunda Suriye ve Irak’ta DEAŞ’a karşı zafer kazanıldığını ilan etti. İran Devrim Muhafızları’nın haber sitesi Sepah News de, Devrim Muhafızları Kudüs Gücü komutanı Tümgeneral Kasım Süleymani’nin dini lider Ayetullah Hamaney’e gönderdiği bir mesajda, DEAŞ’ın sona erdiğini  duyurduğunu aktardı. Terör örgütü DEAŞ son olarak yaptığı anlaşmanın ardından Suriye’deki merkezi Rakka’dan çekilmişti.