Suriye iç savaşı 10 yılını doldurdu! Geriye kan ve gözyaşı kaldı

insanlık suçları sürüyor! 10 yıl sonra elde acı ve gözyaşı kaldı. Suriye'de Esed rejiminin 2011'den beri kendi halkına zulmederek sürdürdüğü savaş 10 yılı geride bıraktı. Yüz binlerce insan hayatını kaybetti, binlercesi işkence gördü. 6.7 milyon Suriyeli göçe zorlandı.

15 Mart 2011'de Suriye'nin Dera ilinde bir grup öğrencinin okul duvarına, "Ey doktor (Beşşar Esed) şimdi sıra sana geldi" yazmasıyla başlayan halk ayaklanması yerini dinmeyen kan ve gözyaşına bıraktı. Reform talebiyle sokaklara dökülen ve iktidarın değişmesini talep eden halkı "terörist" ilan eden Esed rejimi isyan eden halkı ve muhalif güçleri İran ve Rusya'nın da yardımıyla vahşice katletti. Savaş 11. yılına girerken BM'ye göre yüz binlerce insan öldü, 6.7 milyon insan göç etti. Savaşın maliyeti 1,2 trilyon dolardan fazla. Esed rejimi saldırılarında 1300'den fazla okul ve hastane yıkıldı. Akdeniz üzerinden Avrupa'ya geçmeye çalışanlardan 18 binden fazla Suriyeli'nin çoğu boğuldu ya da kayboldu.

TÜRKİYE KUCAK AÇTI

Dünya yaşanan insanlık dışı uygulamalara sessiz kalırken, Türkiye ilk günden itibaren her türlü insani desteği verdi, bölgeyi terör odaklarından temizledi. Başta Türkiye, Lübnan, Ürdün, Irak ve Mısır'a giden Suriyelilere Avrupa kapıları açmadı. Türkiye ise 4 milyona yakın Suriyeliye kucak açtı. Türkiye Suriye'nin kuzeyinde terör koridorunu engellemek için Fırat Kalkanı, Zeytin Dalı,Barış Pınarı ve Bahar Kalkanı operasyonları ile başarılı bir şekilde bölgeyi terörden arındırdı.

300 BİNİ EVİNE DÖNDÜ

AFAD, Türk Kızılay ve diğer sivil toplum örgütleri çadır, soba, yatak, gıda ve hijyen gibi temel ihtiyaç malzemelerini savaş mağduru sivillere düzenli olarak ulaştırdı. Rejim güçleri 217 kimyasal silah kullandı. Türkiye ve Rusya'nın vardığı mutabakatın ardından geçen bir yılda, sivillerden yaklaşık 300 bini evlerine döndü.

İdlib, bombardımanlar nedeniyle harabeye dönmüştü. 2014'te Yermuk Mülteci kampına BM tarafından yapılan yardım sırasında mülteciler adeta birbirini ezmişti.

DIŞİŞLERİ'NDEN DÜNYAYA ÇAĞRI

Dışişleri Bakanlığı'nca, Türkiye'nin 3.7 milyon Suriyeliye ev sahipliği yaptığı belirtilerek, "BM Güvenlik Konseyi başta olmak üzere uluslararası topluma Suriye ihtilafına kalıcı siyasi çözüm bulunması, sığınmacılara ve onlara ev sahipliği yapan komşu ülkelere yardım sağlanması çağrımızı bir kez daha yineliyoruz. Hak ve özgürlük mücadelesinden ödün vermeyen Suriye halkını selamlıyor, hayatını kaybeden kardeşlerimize Allah'tan rahmet diliyoruz. Türkiye'nin Suriyeli kardeşleriyle dayanışma kararlılığını yineliyoruz" açıklaması yapıldı.

ESMA ESED'E SAVAŞ SUÇU SORUŞTURMASI

Londra merkezli Uluslararası Adalet Odaları, Suriye'deki savaş suçlarını teşvik eden isimler arasında rejim lideri Beşşar Esed'in eşi Esma Esed'i de saydı ve bu kanıtlar sundu. Bunun üzerine İngiliz polisi, İngiliz vatandaşlığı da bulunan Esma Esed hakkında terör eylemlerini kışkırttığı ve teşvik ettiği iddiasıyla ön soruşturma başlattı.

12 BİN 500 ÇOCUK ÖLDÜ

Batan göçmen teknesinden cansız bedeni sahile vuran Aylan bebeğin görüntüsü zihinlere kazınmıştı.

BM çocuklara yardım fonu (UNICEF) Suriye'de 10 yıldır devam eden savaşta yaklaşık 12 bin 500 çocuğun öldüğünü ve yaralandığını bildirdi. Aralarında 7 yaşında olanların da bulunduğu 5 bin 700'den fazla çocuk çatışmalarda kullanıldı. Suriye'de rejim saldırıları nedeniyle çocuk ölümlerinde en kanlı yıl 2018 oldu, sadece geçen yıl bin 106 çocuk saldırılarda hayatını kaybetti.