Sular çekildi, tarih çıktı

İspanya'da kuruyan baraj gölünde Göbeklitepe'ye benzeyen 7 bin yıllık tapınak kalıntısı bulundu. Macaristan'daki Tuna Nehri'nde ise çekilen sular Alman savaş gemisini gün yüzüne çıkardı.

Son yılların en sıcak dönemini yaşayan İspanya'da kuraklık nedeniyle suyu çekilen baraj gölünde, milattan binlerce yıl öncesine ait, "İspanyol Stonehenge'i" olarak adlandırılan kalıntılar gün yüzüne çıktı. İspanya'nın Caceres eyaletindeki Valdecanas Vadisi'nde suların çekilmesiyle ortaya çıkan ve "Guadalperal'ın Dolmen'i" olarak da bilinen megalitik taş çemberi M.Ö. 5 binli yıllara tarihleniyor. Valdecanas Vadisi'ndeki kalıntıların ilk olarak 1926 yılında Alman arkeolog Hugo Obermaier tarafından keşfedildiği, ancak arkelojik alanın 1963'te Francisco Franco'nun diktatörlüğü döneminde bir kırsal kalkınma projesi nedeniyle bilinçli olarak sular altında bırakıldığı biliniyor.

BULUNAN GEMİLER BOMBA YÜKLÜ

Macaristan'ın başkenti Budapeşte'den de geçen Tuna Nehri'nde, kuraklık nedeniyle su seviyesi azaldı. Nehirde, kuraklık nedeniyle birçok adacık ortaya çıktı. Bilim insanları tarafından küresel ısınmanın bir sonucu olarak görülen bu yılki kuraklık, Sırbistan'ın doğusunda Prahovo yakınlarındaki Tuna Nehri'nin bir bölümünde, çoğu hâlâ tonlarca mühimmat ve patlayıcı içeren ve nakliye için tehlike oluşturan 20'den fazla gemiyi açığa çıkardı. Ayrıca nehrin, Sırbistan'ın Prahovo kentine uzanan kısmında, İkinci Dünya Savaşı'ndan kalma bir Alman savaş gemisinin enkazı gün yüzüne çıktı.