Sudan'daki çatışmalarda yeni perde: Suudi Arabistan'dan 'ateşkes' görüşmesi

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamaya göre, Sudan'daki taraflarla ateşkes ve siyasi çözüm için görüşme gerçekleştirildi.

AA

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Faysal bin Ferhan, Sudan Egemenlik Konseyi Başkanı ve Ordu Komutanı Orgeneral Abdulfettah el-Burhan ve Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) Komutanı Muhammed Hamdan Dagalu ile ateşkesi ve siyasi çözümü ele aldı.

AA'da yer verilen habere göre, Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamaya göre Dışişleri Bakanı bin Ferhan, Burhan ve Dagalu ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

Sudanlı taraflarla Bin Ferhan'ın ayrı ayrı yaptığı görüşmelerde, Sudan'daki son durum ile ateşkes ve siyasi çözüm değerlendirildi.

Dışişleri Bakanı Bin Ferhan, çatışan tarafların insani yardım çalışmalarının aksatılmaması ve sivillerin korunması yönünde verdikleri taahhüdün önemini vurguladı.

Bin Ferhan ayrıca, ülkesinin Burhan ve Dagalu'ya, ülke menfaatlerine öncelik vererek her türlü askeri tırmanışı durdurmaları, güvenlik ve istikrarın yeniden temin edilmesi için siyasi çözüm yoluna başvurmaları çağrısında bulunduğunu kaydetti.

SUDAN'DA 3 GÜNLÜK ATEŞKES SONUNA YAKLAŞILDI

Suudi Arabistan ve ABD'den 17 Haziran'da yapılan ortak açıklamada, Sudan ordusu ve HDK'nin 3 günlük ateşkes anlaşmasına vardığı ifade edilerek ateşkesin 18 Haziran'da yerel saatle 06.00'dan itibaren yürürlüğe gireceği aktarılmıştı.

Açıklamada, tarafların, ateşkes süresince savaş uçakları ve insansız hava araçlarını kullanmaktan, topçu ateşinden ve herhangi bir askeri ikmal faaliyetinden kaçınacağı, insani yardım çalışmalarını kolaylaştıracağı belirtilmişti.

- Sudan'da ordu ile HDK arasındaki çatışmalar

Sudan ordusu, bir zamanlar desteklediği ancak bağımsız ve paralel bir ordu gibi davranması nedeniyle tehdit olarak gördüğü HDK'nin, 2 yıl içerisinde tamamen orduya entegresini istemişti.

HDK'nin ise sivil bir hükümetin ardından yaklaşık 10 yıla yayılan bir süreçte bunu kabul edebileceğini açıklamasıyla başlayan söz savaşı ve gerginlik, 15 Nisan sabahı taraflar arasında başkent Hartum ve çeşitli şehirlerde silahlı çatışmaya dönüşmüştü.

Sudan'da 3. ayına giren çatışmalarda yaklaşık 1000 kişi yaşamını yitirdi, 5 bine yakın kişi yaralandı.