Sudan'da Hartum Pazarına Düzenlenen Drone Saldırısında En Az 40 Kişi Öldü

Al Jazeera'nin haberine göre, ordu ve paramiliter Hızlı Destek Güçleri (RSF) ülkenin kontrolü için savaşırken, Pazar günü Sudan başkentinin güneyindeki bir açık pazara düzenlenen insansız hava aracı saldırısında en az 40 kişi öldü.

Aksam.com.tr

Direniş komiteleri ve Bashair Üniversitesi Hastanesi'ndeki iki sağlık çalışanı Hartum'un Mayo mahallesinde en az 70 kişinin yaralandığını söyledi.

İnsansız hava aracı saldırısının Sudan Ordusu tarafından gerçekleştirildiğini bildiren Al Jazeera, tüm kurbanların sivil olup olmadığının net olmadığını, ancak "yaralananlar için ciddi tıbbi yardım ihtiyacı olduğunu" ekledi.

Aksam.com.tr'nin Al Jazeera'den çevirdiği habere göre yaralılar Bashair Üniversite Hastanesi'nde tedavi görüyor ve birçoğunun ampütasyona ihtiyacı olacak.

Ayrıca komiteler, hastanenin açık bir bahçesinde beyaz çarşaflara sarılmış cesetlerin görüntülerini sosyal medya platformlarında paylaştı.

Al Jazeera'nin haberine göre, Hartum'u savaş alanına çeviren Sudan'daki savaşta her iki tarafın da ayrım gözetmeyen bombardımanları ve hava saldırıları yaygın hale geldi.

Al Jazeera'ye göre, çatışmaların üzerinden beş ay geçmesine rağmen RSF ile Sudan ordusu arasında hala bir görüşme yapılmadı.

Bu arada Sudan Ordusu Komutanı General Abdel Fattah al-Burhan, ordunun Cidde Forumu da dahil olmak üzere girişimleri memnuniyetle karşıladığını ancak "kabul edilemez herhangi bir müdahaleye" izin vermeyeceğini vurguladı.

Al Jazeera'nin haberine göre Sudan, El Burhan liderliğindeki Sudan ordusu ile General Mohamed Hamdan Dagalo komutasındaki RSF arasındaki gerilimin açık çatışmaya dönüşmesiyle Nisan ortasından bu yana şiddetli saldırılara sahne oluyor.

CNN'e göre geçtiğimiz ay Birleşmiş Milletler, Sudan'daki iç savaşın "kontrolden çıktığını" söyleyerek ciddi endişelerini dile getirmiş, savaşan iki grup arasındaki çatışmaların ülkeyi savaş alanına çevirmesi nedeniyle Nisan ayından bu yana bir milyondan fazla kişi komşu ülkelere gitmek üzere ülkeyi terk etmişti.

Nisan ayının ortasında Sudan ordusu ile paramiliter Hızlı Destek Güçleri (RSF) arasında şiddetli çatışmalar patlak verdi ve bunun sonucunda Doğu Afrika'daki ülkeden büyük çaplı bir mülteci göçü yaşandı; müttefik milisler sivilleri öldürme, evleri yağmalama ve etnik temizlik iddialarının ardından insanlığa karşı suç işlemekle suçlandı.

CNN'in haberine göre, BM'ye göre savaşın dördüncü ayında cinsel saldırı da dahil olmak üzere cinsiyete dayalı şiddet vakaları yüzde 50 oranında arttı ve bu durum zaten yetersiz yardım, elektrik sıkıntısı ve çatışmalardan zarar gören hastaneler nedeniyle tükenmiş olan sağlık sistemi üzerindeki baskıyı arttırdı