Soykırımın resmi sponsorları

İsrail, 7 Ekim 2023'ten bu yana Gazze'de soykırım işlerken, ABD ve Avrupa ülkelerinden güçlü siyasi ve askeri destek aldı. Bir çok ülke lideri İsrail'in “kendini savunma hakkı” olduğunu söyleyerek Tel Aviv'e silah yağdırdı.

Akşam Gazetesi

Filistin'de yaşanan insanlık dramının üzerinden 365 gün geçti. ABD, İngiltere, Almanya, Fransa ve İtalya başta olmak üzere Batı ülkeleri, 7 Ekim 2023'ün ardından İsrail'in "kendisini ve halkını savunma çabalarına" destek vereceklerini bildirdi.

BM'Yİ ETKİSİZ BIRAKTI

ABD özellikle Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinde (BMGK) yapılan girişimlerin önünü tıkadı. ABD, 18 Ekim 2023'te (BMGK'da Gazze'ye insani yardım sağlanması için çatışmalara "ara verme" çağrısında bulunan karar tasarısını veto etti. Aynı şekilde 25 Ekim ve 8 Aralık'ta BMGK'de Gazze'de acilen insani ateşkes talep edilen karar tasarısını veto etti. ABD'nin İsrail'i kınamamasının yanı sıra, İsrail Başbakanı Binyamin Netahyahu, 24 Temmuz'da ABD Kongresinde 1 saatlik hitapta bulundu. Kongrede protesto edip kınayanlar olsa da İsrail Başbakanı, birçok Kongre üyesi tarafından ayakta alkışlandı. Bir çok Avrupa ülkesi lideri ve Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, İsrail'e her zaman "koşulsuz destek" vereceklerini söyledi.

EN BÜYÜK DESTEK ABD'DEN

Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsünün (SIPRI) güncel verilerine göre, 2011-2020'de İsrail'in konvansiyonel silah tedarikinin yüzde 70,2'sini ABD sağladı. ABD'yi, yüzde 23,9 ile Almanya, yüzde 5,9 ile İtalya takip etti. İsrail'e silah tedariki 7 Ekim sonrasında da devam etti. Brown Üniversitesi, ABD'nin Gazze'deki soykırımın başlamasından bu yana İsrail'e yaptığı askeri yardımlara ilişkin bir rapor yayımladı. ABD'nin 7 Ekim 2023'ten bu yana İsrail'e 17,9 milyar dolarlık askeri yardımda bulunduğu aktarıldı. Ekim 2023-28 Haziran 2024 döneminde ABD, İsrail'e bombardıman uçaklarında kullanılan bir tonluk en az 14 bin MK-84 bombası, 6 bin 500 adet 227 kilogramlık bomba, 3 bin hassas güdümlü havadan karaya Hellfire füzesi, bin sığınak imha edici bomba, 2 bin 600 havadan atılan küçük çaplı bombalar sevk etti.

ABD Başkanı Biden, 7 Ekim'in yıldönümüne ilişkin açıklamasında, İsrail'in Gazze'de yürüttüğü soykırıma değinmeden İsrail ile dayanışma vurgusu yaptı, "7 Ekim, Holokost'tan bu yana yaşanan en ölümcül gün oldu" dedi.

AVRUPA DA SİLAH YIĞDI

Almanya, 2023'te İsrail'e bir önceki yıla göre 10 kat artışla 326,5 milyon euro değerinde silah teslimatı yaparken, özellikle 7 Ekim'den sonra silah satışında artış oldu. CAAT verilerine göre, İngiltere'den İsrail'e son 10 yılda askeri ekipman ve silah ticaretinin boyutu 495 milyon sterlini buldu. Fransa, "Demir Kubbe" savunma sistemi için kullanılanlar dahil savunma ekipmanlarında kullanılan parçaları İsrail'e gönderiyor. Macaristan da Ağustos 2023'te İsrailli ve Alman şirketlerle ülkenin Zalaegerszeg kentinde insansız hava araçları üretmek üzere anlaşma imzaladı. İsveç'te İsrailli savunma şirketi Elbit Systems ile yaklaşık 170 milyon dolar değerinde 10 yıllık anlaşma imzaladı.

YERLEŞİMCİ TERÖRÜNE 120 BİN SİLAH

Gazze'de 41 binden fazla insanı katleden İsrail, bireysel silahlanmayı da sürdürüyor. İsrail'in aşırı sağcı Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir, X platformundan yaptığı açıklamada, "7 Ekim 2023'ten bu yana 120 binden fazla silah uygun bulunan vatandaşlara dağıtılırken, on binlercesi de şartlı onay aldı" ifadelerini kullandı. Ülke genelinde dindar, laik, sağcı ve solcu binlerce gönüllüye silah eğitimi vermek için 900'den fazla yeni sınıf açtıklarını aktaran İsrailli Bakan, şunları kaydetti: "Sayısız eleştiri aldık ama kararlıydık, İsrail'i silahlandırmaya devam etme niyetindeydik ve yaptık. Bunu yapmaya devam edeceğiz." Ben-Gvir, Gazze'deki İsrailli esirler evlerine dönene kadar Gazze Şeridi'nde, Lübnan'da, İran'da, Batı Şeria'da ve "düşmanlarının ayak bastığı her yerde tam bir zafer elde etmek için tüm güçleriyle çalışmaya devam edeceklerini" savundu.