Soykırımcılar hesap vermeli

Türkiye, İsrail katliamlarını Lahey'de anlattı. Dışişleri Bakan Yardımcısı Ahmet Yıldız, “İsrail, Gazze'ye Orta Çağ karanlığını yaşatıyor. İşgalciler, uluslararası hukuku ihlal eden eylemlerden sorumlu tutulmalı” dedi.

Türkiye, İsrail'in işgal altındaki Filistin topraklarında gerçekleştirdiği eylemlerin hukuki sonuçlarına ilişkin Hollanda'nın idari başkenti Lahey'deki Uluslararası Adalet Divanı'nda (UAD) gerçekleşen danışma duruşmalarının son gününde Gazze'de işlenen vahşete ilişkin sunum yaptı. Dışişleri Bakan Yardımcısı Büyükelçi Ahmet Yıldız, onlarca yıldır Filistinlilerin maruz kaldığı adaletsizlikler ve çifte standartlar devam ettiği takdirde tepkilerin katlanarak artacağına işaret etti ve "İsrail, insan haklarını ve uluslararası hukuku ihlal eden tüm eylemlerden sorumlu tutulmalı" çağrısında bulundu.

TÜRKİYE KAYITSIZ KALAMAZ

Kurala dayalı uluslararası sistemin bir yıkım aşamasında olduğuna dikkat çeken Ahmet Yıldız, "Bunun nedeni de Filistin halkına uygulanan adaletsizlik. Türkiye, mahkemenin almış olduğu ihtiyati tedbirlerin kararının tam olarak uygulanmasını istiyor. Türkiye, İsrail'in şu anda işgal altındaki Filistin topraklarının statüsünü değiştirme yönündeki çalışmalarını görmezden gelemez. Şu anda İsrail'in Filistin halkına yönelttiği saldırılarına da kayıtsız kalamaz" ifadelerini kullandı.

TOPLU CEZALANDIRMA VAR

Gazze'de çoğunluğu kadın ve çocuk olmak üzere 2,3 milyon kişinin elektrik, su, gıda, ilaç yokluğunda yaşam mücadelesi verdiğini aktaran Yıldız, Gazze'de yaklaşık 2 milyon Filistinlinin zorla yerinde edildiğini belirtti. İsrail'in kutsal mekanların statülerini ve bölgedeki demografik yapıyı değiştirilmeye çalıştığını kaydeden Yıldız, "Doğu Kudüs'teki Mescid-i Aksa Müslümanlar için en kutsal mekanlardan, Müslüman mabedi olarak kutsallığı korunmalı. İsrail'in Gazze'deki fiilleri, toplu cezalandırmaya döndü" diye konuştu. Türkiye'nin iki devletli çözümü desteklediğini belirten Yıldız, 1967 sınırları ile Doğu Kudüs'ün başkent olduğu bir Filistin Devleti kurulmasını önemsediğini söyledi.

ORTA ÇAĞ'DAN DAHA BETER

Türkiye, UAD'den İsrail'in Kudüs dahil işgal altındaki Filistin topraklarındaki fiillerinin uluslararası hukuka aykırı olduğunu ilan etmesini istediğini aktaran Yıldız, "İsrailli bakanların Ramazan ayına yönelik kışkırtıcı söylemleri endişe vericidir. Bu nedenle, vicdan ve izan sahibi olanlar vakit kaybetmeden harekete geçmelidir" ifadelerini kullandı. Filistinlilerin İsrail'in merhametine bağımlı hale getirildiğini belirten Yıldız, "Yaşam alanlarına, geçim kaynaklarına el konuldu. Bu uygulamalar Orta Çağ'a hatta daha kötüsüne benzemekte. Filistinliler kendi onurlarını istemektedir. Saldırılardan sorumlu olanlar hukuk önünde hesap vermelidir" şeklinde konuştu.

BM BARIŞ İÇİN BAŞARISIZ OLDU

İsrail'in hukuk dışı tek taraflı eylemlerini sürdürerek BM kararlarını hiçe saydığını belirten Ahmet Yıldız, "Hukuk dışı yerleşim çalışmaları genişleyerek devam etmiştir. Kalıcı barışa büyük balta vurmaktadır. BM Güvenlik Konseyi bu görevde başarısız olmuştur. Geçmişteki deneyimlere binaen Türkiye garantörlük ortaya koymaktadır" dedi.