Sosyal medyada viral oldu: Gizemli parıltı depremden dakikalar önce Fas gökyüzünü aydınlattı

Fas'ta yaşanan depremden önce güvenlik kameralarına yansıyan görüntü sosyal medyada viral oldu. Gökyüzünde beliren parlak ışığın ne olduğu tartışma konusu haline geldi.

Aksam.com.tr

Cuma gecesi Fas'ın Marakeş ve çevresini vuran ve 2,000'den fazla kişinin hayatını kaybetmesine neden olan feci depremin ardından dünya korku ve şaşkınlık içinde kalmaya devam ediyor.

Ölü sayısı artarken, yetkililer bu felaketin öncesinde, sırasında ve sonrasında her anı kaydeden güvenlik kamerası görüntülerini araştırıyor.

Aksam.com.tr'nin JP'tan çevirdiği habere göre, yakın zamanda ortaya çıkan görüntülerde, kentteki konutlardan birinde bulunan güvenlik kameraları, şiddetli depremden yaklaşık üç dakika önce gökyüzünde esrarengiz mavi ışık patlamaları yakaladı. Bu fenomenin neden kaynaklandığı ve yaklaşan felaketin habercisi olup olmadığı bilinmemekte.

Görüntüleri izleyin:

Bir hipoteze göre bu parlamalar tektonik basınca, çevredeki sismik faaliyetlere ve hatta volkanik patlamalara tepki olarak ortaya çıkıyor. Ancak, bu tuhaf olayın kesin nedeni hala doğrulanmadı.

İlginç bir şekilde, deprem ışıkları binlerce yıldır rapor edilmekte ve modern teknolojinin gelişmesiyle birlikte bu fenomen hakkında daha fazla bilgi edinilmiştir. Bu ışıklı atmosferik olaylar sismik aktivite veya göksel olaylarla ilişkilidir. Her zaman ortaya çıkmazlar, ancak tektonik basıncın zirvede olduğu bir depremin zamanına ve merkez üssüne yakın bir yerde ortaya çıkarlar.

Deprem ışıklarının kameraya kaydedilen ilk örneği 1965 yılında Japonya'da meydana gelen bir deprem sırasında görüldü. Daha sonra benzer fenomenler 2008'de Çin'de, 2009'da İtalya'da ve 2017'de Meksika'da gözlemlenmiştir.