12 yıl sonra Başkan Erdoğan yeniden Mısır'da! Ziyaretin perde arkası detaylarını Murat Çiçek anlattı

Birleşik Arap Emirlikleri'nde (BAE) düzenlenen Dünya Hükümetler Zirvesi'ne katılan Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın gerçekleştirdiği temasları takip eden gazeteci Murat Çiçek, 24 TV canlı yayınında gündemi değerlendirdi. Çiçek, Başkan Erdoğan'ın 12 yıl sonra gerçekleştireceği Mısır ziyaretinin perde arkasını detaylarını anlattı.

Başkan Erdoğan'ın "Biz, dış politikada insanı baz alan ve Sayın Cumhurbaşkanının da her konuşmasında altını çizdiği kaza-kazan politikası denen bir politika güdüyoruz." sözlerine hatırlatan Murat Çiçek şu ifadeleri kullandı:

HALKIN ÜZERİNE ATEŞ AÇILDI

En son 2012 yılının Kasım ayında Başkan Erdoğan Mısır'ı ziyaret etmişti. O dönemki Cumhurbaşkanı Mursi'ydi. Ondan sonra mevcut devlet başkanı olan Abdülfettah el-Sisi darbe gerçekleştirdi. Muhammed Mursi, hapse atıldı, yargılandı ve vefat etti. Allah rahmet eylesin. Biz çok sert tepki gösterdik. Niye? Çünkü Mübarek'ten sonra ilk defa bir seçim olmuş hatta kazanılan seçimin hakkı Mursi'ye verilmemişti o dönemde. Fakat uluslararası baskılar ve seçim sonucuna saygı gösterilmesi gerektiği meselesi ağır basınca, Mübarek seçimi kaybettiğini kabul etmiş ve Mursi yönetimi Mısır'da uzun bir aradan sonra yapılan demokratik seçimlerde ülkenin başına gelmişti. Antidemokratik bir sürü uygulama oldu. Halkın üzerine ateşler açıldı.

'Diktatör Sisi!' Bunun literatürdeki doğru karşılığı bu. Diktatöryal bir rejimle meşru hükümeti devirerek yerine geçen bir Genelkurmay Başkanı'ndan bahsediyoruz. Biz bunu söyleyebiliriz. Niye? Çünkü biz gazeteciyiz ve meseleleri okumakla, meseleleri anlatmakla yükümlüyüz. Fakat devletler böyle işlemiyor böyle çalışmıyor. Diplomasi bunun için var zaten.

BAŞKAN ERDOĞAN DÜNYAYA GAZZE'Yİ ANLATTI

Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın programa onur konuğu olarak davet edildiği Dünya Hükümetler Zirvesi'nde gerçekleştirdiği temasları takip eden Murat Çiçek, Erdoğan'ın yaklaşık yarım saat süren konuşmasında Gazze meselesine geniş bir yer ayırdığına dikkat çekti.

ERDOĞAN NAHYAN VE BARZANİ'Yİ KABUL ETTİ

Nahyan ve Barzani ile görüşen Başkan Erdoğan'ın gerçekleştirdiği diplomatik temaslarına da dikkat çeken Çiçek, "Erdoğan, Filistinlilere sonuna kadar destek verilmesi gerektiğini, Türkiye'nin Gazzeli, Filistinli kardeşlerine destek vermekten geri durmayacağını bu konuda İsrail'in başta uluslararası kurallar olmak üzere hizaya getirilmesi ve bu soykırım faaliyetlerine son verilmesi için tüm dünyanın sağlam bir şekilde karşısında durması gerektiğini, Türkiye olarak da üzerine düşeni en ince ayrıntısına kadar yaptığının altını çizdi." ifadelerine yer verdi.

İKİLİ İLİŞKİLERDE NORMALLEŞME ADIMLARI

Gazeteci Murat Çiçek, konuşmasının devamında BAE'nin İngiltere'deki yatırımlarının büyüklüğüne dikkat çeken Çiçek, "Oradakiler hiçbir şey söylemezken bizim bu vaziyetteki ilişikleri yeniden tesis edip, ikili ilişkileri geliştirerek her iki ülkenin de kazanabileceği bir seviyeye getirmek bazılarını rahatsız ediyor. Ama AK Parti iktidarı; Sayın Cumhurbaşkanı 21 yıldır bu rahatsız olma potansiyeli olanların tamamını rahatsız etmekten büyük keyif alıyor. Çünkü, ülke kazanacaksa, her iki ülkenin de kazanacağı adımlar atılacaksa, Sayın Cumhurbaşkanı beraberindeki heyetle bu ikili ilişkilerin gelişmesini tarafların kazanacağı seviyeye getirmeyi sürdürecektir." dedi.