Son dakika haberi: Ermenistan ordusundan Paşinyan'a istifa çağrısı! Megafonu alıp sokağa indi

Azerbaycan karşısında aldığı tarihi hezimet sonrasında yaşanan iç karışıklıkların sürdüğü Ermenistan'da ordu, Başbakan Paşinyan ve hükümetine istifa etme çağrısı yaptı. Paşinyan, ordunun istifa çağrısını ''darbe girişimi'' olarak nitelendirerek, destekçilerini sokağa çağırdı. Tarihi çağrının ardından Paşinyan, Genelkurmay Başkanı Onik Gasparyan'ın görevden alındığı duyurdu. Ardında, hükümet binası önüne giderek taraftarlarıyla buluştu. Türkiye'den de ilk açıklama geldi. Bakan Çavuşoğlu, ''Ermenistan'daki darbe girişimini şiddetle kınıyoruz.'' ifadelerini kullandı. Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev: ''Ermenistan hiçbir zaman bu kadar acınası durumda olmamıştı''

Ermenistan ordusu, Başbakan Paşinyan ve hükümetine istifa etme çağrısı yaptı.

AA'nın haberine göre, Ermenistan Genelkurmay Başkanı ve üst rütbeli komutanlar, Başbakan Paşinyan'ı istifaya çağıran bir bildiri yayımladı.

PAŞİNYAN'DAN İLK AÇIKLAMA: DARBE GİRİŞİMİ VAR

Konuşmasında, destekçilerini sokağa çağıran Paşinyan, "Devrimi savunmamız gerekiyor. Çok zor bir durumdayız. Genelkurmay Başkanı'nı görevden alma kararı aldım. Şimdi en önemli görev, sivillerin ve halkın iktidarını korumaktır." dedi.

Ermenistan'ın Dağlık Karabağ'da yaşadığı mağlubiyete ilişkin sorumluluğu üzerine aldığını anlatan Paşinyan, "Halkın bazı üst düzey ordu yetkililerine yönelik de bazı soruları var ve bu sorulardan kaçılamaz." ifadesini kullandı.


GENELKURMAY BAŞKANI GÖREVDEN ALINDI

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, Genelkurmay Başkanı Onik Gasparyan'ı görevden aldığını duyurdu.

ORDUNUN MUHTIRA METNİ

Ermenistan Genelkurmay Başkanı Onik Gasparyan tarafından imzalanan muhturada şu ifadelere yer verildi: "Ülkenin içinde bulunduğu bu kadar karmaşık durumda alınan devlet karşıtı ve sorumsuz bir adımlar atılıyor. Ermeni halkı için bu kritik ve ölümcül durumda yeteri kadar karar veremeyen Ermenistan Başbakanı ve hükümetinin uzun süredir görevdeki yetkililerin itibarını sarsmayı amaçlayan saldırılarına sabırla tahammül ettik. Ancak her şeyin sınırı var. Ermeni Silahlı Kuvvetleri, görevini onurla yerine getirmiş ve halkla omuz omuza düşmana karşı savaşmıştır. Görevdeki yetkililerin etkisiz yönetimi ve dış politikadaki ciddi hatalar ülkeyi çöküşün eşiğine getirdi. Oluşan durumla hemfikir olan Ermenistan Silahlı Kuvvetleri, Ermenistan Başbakanı ve hükümetinin istifasını talep ediyor, aynı zamanda Vatan ve Artsakh'ı korurken oğulları ölen kişilere karşı güç kullanmaktan kaçınmaları için uyarıda bulunuyor. İnsanlar her zaman ordunun yanında olduğu gibi, ordu da her zaman halkın yanında olmuştur " Öte yandan, Askeri muhtırada Ermeni Silahlı Kuvvetleri Genelkurmay Başkanı Onik Gasparyan, yardımcıları, daire başkanları tarafından imzalandığı ifade edildi.

ERİVAN'DA PROTESTOLAR BAŞLADI

Öte yandan, Ermenistan Başbakanı Paşinyan'ın istifasını isteyen göstericiler hükümet binasına ilerlediği ifade edildi. Muhalefetin önemli siyasi figürlerinden eski başbakan ve eski savunma bakanı Vazgen Manukyan taraftarları ise Savunma Bakanlığı önünde toplanarak, ordunun muhtıra çağrısına destekte bulundu.

MUHALEFET ORDUYA ÇAĞRIDA BULUNMUŞTU

Muhalefetin önemli siyasi figürlerinden eski başbakan ve eski savunma bakanı Vazgen Manukyan da Erivan'da düzenlenen protestoda yaptığı konuşmada, Ermenistan ordusunu ve polisi halkın yanında olmaya davet etmiş, güvenlik güçlerine seslenerek "Her saat önemli. Halkı meydanlarda bekletmeyin. Bize katılın" ifadelerini kullanmıştı.

ERMENİSTAN SOKAKLARINDA HAREKETLİ DAKİKALAR

Paşinyan, Cumhuriyet Meydanı'nda yer alan hükümet binasının önüne geldi. Parlamento önünde taraftarlarıyla birlikte elindeki megafon aracılığıyla halka seslenen Paşinyan 'Halkın egemenliğini destekliyorum' açıklaması yaparken polisin ve diğer kolluk kuvvetlerinin halkın güvenliğini sağlayacağını belirtti.

TÜRKİYE'DEN İLK AÇIKLAMA

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu Ermenistan'da yaşanan iç karışıklığa ilişkin açıklamada bulundu.

Bakan Çavuşoğlu, "Ermenistan'daki darbe girişimini şiddetle kınıyoruz. Biz dünyanın neresinde olursa olsun darbe ya da darbe girişimlerine karşıyız." açıklamasında bulundu.

GENELKURMAY BAŞKANLIĞI'NDAN YENİ AÇIKLAMA

Ermenistan Genelkurmay Başkanlığı, Paşinyan'a istifa çağrısını yineleyerek, "Pozisyonumuzu teyit ediyoruz. İstifa çağrısı bir baskı neticesinde yapılmamıştır" açıklamasında bulundu.

"ERMENİSTAN HİÇBİR ZAMAN BU KADAR ACINASI DURUMDA OLMAMIŞTI"

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev'den Ermenistan'daki darbe girişimine ilişkin ilk açıklama geldi.

Aliyev'in açıklamasından öne çıkanlar:

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, savaş sonrası dönemde Azerbaycan'ın geliştiğini, Ermenistan'da ise kriz yaşandığını belirterek, "Ermenistan hiçbir zaman bu kadar acınası durumda olmamıştı." dedi.

Aliyev, şehit aileleri ve gazilere daire takdim töreninde yaptığı konuşmada, Ermenistan'da neredeyse her gün iç çatışmaların yaşandığını, demokrasi ilkelerinin hiçe sayıldığını ifade etti.

"Ermenistan hiçbir zaman bu kadar acınası durumda olmamıştı. Onları bu duruma sokan liderleridir, hem ülkeyi 20 yıl yöneten Koçaryan-Sarkisyan rejimi hem de onlardan sonra gelen yönetim." diye konuşan Aliyev, Ermenistan'da iç karışıklıkların, toplu tutuklanmaların yaşandığını hatırlattı.

Aliyev, şunları söyledi:

"Ama nedense demokrasiden bahseden bazı devletler ve sivil toplum kuruluşları buna göz yumuyor. Ermenistan'daki muhalefet her gün baskı görüyor, tutuklanıyor ve öldürülüyor ama kimse tepki vermiyor. Bu neyi gösteriyor? 30 yıllık tarih, bu zaferi sadece Ermenistan karşısında kazanmadığımızı bir kez daha gösteriyor. Örgütlü ve güçlü çevreler bize karşı birleşmişti ve topraklarımızı sonsuza kadar işgal altında tutmak istiyordu. Ermenistan sadece bir araçtı. Biz bu sinsi politikayı yerle bir ettik ve adaleti yeniden tesis ettik."

AB'DEN ERMENİSTAN'A "SÜKUNET" ÇAĞRISI

Avrupa Birliği (AB), Ermenistan ordusunun, Başbakan Nikol Paşinyan'ın istifasını istemesinin ardından taraflara sükunet çağrısında bulundu.

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell'in ofisinden yapılan açıklamada, Ermenistan'daki gelişmelerin yakından takip edildiği bildirildi.

Açıklamada, siyasi farklılıkların barışçıl ve parlamenter demokrasi ilkelerine bağlı kalarak çözülmesi gerektiği kaydedildi.

Ermenistan Anayasası'na göre, "silahlı kuvvetlerin, siyasi konularda tarafsızlığını koruması ve sivil kontrol altında olması gerektiği" anımsatılan açıklamada, ülkede demokrasinin ve anayasal düzenin korunmasının önemine işaret edildi.

Açıklamada, Ermenistan'daki bütün taraflara gerginliği tırmandıracak eylemlerden kaçınma ve sükunet çağrısında bulunuldu.