Sokaklar karıştı: En az 30 ölü! Irak iç savaşın eşiğinden döndü

Şii lider Sadr'ın siyaseti bıraktığını açıklamasıyla çıkan çatışmalarda ölü sayısı 30'a çıktı. İran, Irak'la olan sınırını kapattı. Sadr'ın ‘Evinize dönün' çağrısının ardından taraftarları sokaklardan çekildi.

Irak'ta Sadr Hareketi lideri Mukteda es-Sadr, sosyal medyadan yaptığı açıklama ile siyasetten tamamen çekildiğini duyurdu. Mukteda es-Sadr yanlıları açıklama sonrası sokaklara döküldüler ve Bağdat'taki Cumhurbaşkanlığı Sarayı'na girdiler. Gerilimin tırmandığı başkentte sokağa çıkma yasağı ilan edilirken El Cezire hayatını kaybedenlerin sayısının 30'a yükseldiğini duyurdu. Öte yandan İran, Irak'la olan kara sınırlarını kapattı.

ELÇİLİKLER KAPATILDI

Bağdat'ta hükümet binalarının ve yabancı elçiliklerin bulunduğu Yeşil Bölge'nin yanı sıra Basra, Necef, Nasıriye ve Hille şehirlerinde de çatışmalar çıktığı bildirildi. Yeşil Bölge'de bazı yabancılar da sokak çatışmalarının ortasında kaldı. Hollanda Büyükelçiliği çalışanları Almanya'nın diplomatik temsilciliğine taşındı.

SADR İSTEDİ, ÇEKİLDİLER

Es-Sadr, şiddet durana dek açlık grevine gittiğini duyurdu. Irak'ın geçici başbakanı ve es-Sadr'ın müttefiki Mustafa el-Kadhimi, çatışmalar nedeniyle ülke çapında sokağa çıkma yasağı ilan etti. Irak polisi, es-Sadr'ın destekçilerine 'Iraklılarının kanının dökülmemesi için derhal Yeşil Bölge'den çekilme' çağrısı yaptı. Şii lider, destekçilerine "eve dönün" çağrısı yaptı. Daha sonra Sadr yanlısı göstericilerin alanlardan çekilmesiyle hayat normale döndü. Ülke genelindeki sokağa çıkma yasağı da kaldırıldı.

GÜDÜMLÜ ROKET VE EL BOMBALARI

Güvenlik yetkilileri, es-Sadr'a sadık milis gücü Barış Tugayları ile Irak ordusu üyeleri arasında çatışma çıktığını açıkladı. Sosyal medyada paylaşılan videolarda, bazı savaşçıların roket güdümlü el bombaları dahil ağır silahlar kullandıkları görüdü.

DÜNYADAN SÜKUNET ÇAĞRILARI YAPILDI

İran çatışmalar nedeniyle sınırlarını kapatırken, Kuveyt vatandaşlarını ülkeyi terk etmeye çağırdı. BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'in sözcüsü, olaylardan endişe duyduğunu ve "durumu yatıştırmak için acil adımlar atılması" çağrısında bulundu. Beyaz Saray'dan da sükunet çağrıları yapıldı.

BU NOKTAYA NASIL GELİNDİ?

Irak'ta 10 Ekim 2021'de parlamento seçimleri düzenlendi. Hükümet kurma çalışmaları sonuç vermedi. Seçimlerin galibi Şii lider Mukteda es-Sadr'a bağlı milletvekilleri istifa etti.

İstifa edenlerin yerine İran'a yakın diğer Şii siyasi partilerin yedek adayları milletvekili oldu. Hükümet kurma müzakerelerini yürütme görevi de onlara geçti.

Sadr'a karşı kurulan Şii Koordinasyon Çerçevesi, eski bakan Muhammed Şiya Sudani'yi Başbakan adayı olarak belirledi.

Karara tepki gösteren Sadr destekçileri 30 Temmuz'da parlamentoya baskın düzenledi. Şii Koordinasyon Çerçevesi destekçileri de 12 Ağustos'ta karşı eylem başlattı.

Ülkede yükselen gerilim, sokaklardaki hareketi artırdı. Çatışma ortamı kaçınılmaz oldu.

TÜRKİYE'DEN SEYAHAT UYARISI

Dışişleri Bakanlığı, Irak'a yönelik seyahat uyarısında bulundu. Bakanlıktan yapılan açıklamada "Bağdat'ta güvenlik durumunun bozulmaya başlaması göz önünde bulundurularak, vatandaşlarımızın zorunlu hâller dışında anılan şehre seyahat etmekten kaçınmaları tavsiye olunmaktadır" ifadeleri yer aldı. Dışişleri Bakanlığı, halihazırda Irak'ta bulunan Türk vatandaşları için ise "kitlesel gösterilerin gerçekleştirildiği mahallerden uzak durmaları" tavsiyesinde bulundu.