Slovenya'da ikinci kez ''destekli ölüm'' referandumu... Sonuçlar şaşırttı

Slovenya'da ölümcül hastalığı olan kişilere, tıbbi gözetim, profesyonel danışmanlık ve hukuki prosedürler çerçevesinde kendi yaşamına son verme hakkı tanıyan ''destekli ölüm yasası'' için referandum yapıldı. Geçen yıl yapılan ve bağlayıcılığı olmayan referandumda yüzde 55 evet oyu çıkmıştı. Bu yıl yapılan referandumun resmi olmayan ilk sonuçlarına göre yüzde 53,3 hayır oyu çıktı. Resmi sonuçların ise 4 Aralık'tan sonra açıklanması bekleniyor.

AA

Slovenya'da ölümcül hastalığı olanlar için "destekli ölüm yasasına" ilişkin referanduma gidildi.

Slovenya'da meclisten oy çokluğuyla kabul alan "destekli ölüm yasasına" ilişkin yapılan referandumda, halkın yüzde 53'ü ölümcül hastalığı olanlar için uygulanması planlanan yasaya karşı çıktı.

Slovenya Meclisinin temmuzda kabul ettiği yasa kapsamında düzenlenen referandumda, Slovenyalılar "destekli ölüm yasasına" destek verip vermedikleri konusunda oy kullandı.

Slovenya Seçim Komisyonunca açıklanan resmi olmayan ilk sonuçlara göre, oyların yüzde 98'i sayıldı.

Halkın yüzde 53,3'ü yasaya karşı çıkarken, yüzde 46,7'si destek verdi.

Ulusal medya, referandumun resmi olmayan sonuçları ışığında yasanın kabul edilmediğini belirtti.

Resmi sonuçların ise 4 Aralık'tan sonra açıklanması bekleniyor.

Ülkede birçok tartışmayı da beraberinde getiren yasaya göre, Slovenya'da tüm tedavi seçeneklerinin tüketildiği, dayanılmaz acılar çeken vakalarda destekli ölüme izin verileceği açıklanmıştı.

Bu arada, Slovenya'da geçen yıl gerçekleştirilen ve bağlayıcılığı olmayan referandumda ise halkın yüzde 55'i destekli ölüm için "evet" oyu kullanmıştı.