Siyaset hayatı bitti! Türkiye düşmanlığı Kurz'a yaramadı

Hakkında açılan rüşvet ve yolsuzluk soruşturması sürerken istifa etmek zorunda kalan eski Avusturya Başbakanı Kurz, siyasete de veda etti. Kurz yıllarca Türk düşmanlığı yürütmüştü.

Yıllarca Türkiye ve İslamiyet karşıtı açıklamalar yaparak ülkede genişleyen aşırı sağdan siyasi destek sağlamaya çalışan eski Avusturya Başbakanı Sebastian Kurz'ün siyasi hayatı sona erdi. Kurz, 2016 yılında Avusturya Halk Partisi'nin (ÖVP) başına geçmek ve başbakan olmak için "Ismarlama anketler yaptırdığı Fellner Medya Grubu'na mali kaynak sağladığı", ayrıca yolsuzluk ve rüşvet suçlamalarıyla ekim ayında açılan soruşturma sürerken istifa etmişti. Mecliste oy birliğiyle dokunulmazlığı da kaldırılan Kurz, parti başkanlığından da ayrılarak siyaseti bıraktığını açıkladı. Kurz gerekçe olarak yeni doğan çocuğu ve aile hayatının karmaşıklığını gösterdi.

YARGILANACAK

Hakkındaki adli süreç devam eden Kurz, başbakanlık yaptığı son 4 yıl içinde ülkedeki Türk ve Müslüman karşıtı kesimin oyunu almak için uğraştı. Kurz, ülkede Müslümanların haklarını garanti altına alan "İslam Yasası"nı değiştirerek hakları sınırlandırdı. Hükümet programında "siyasal İslam"la mücadele, sığınmacıların ülkeye girişlerinin sonlandırılması ve Türkiye'nin AB'ye üyelik müzakerelerinin sonlandırılması gibi maddelere yer verdi. Kamuoyunda "peçe ya da burka yasağı" olarak bilinen düzenlemeyi hayata geçirdi. "İslam Haritası" adı verilen çevrimiçi bir uygulamayla Müslümanlara ait 600 üzerinde dernek fişlendi. İsrail'in Filistin'i bombaladığı mart ayında ise başbakanlık binasına İsrail bayrağı astırdı.