Sivil havacılık, 36 ülkeyi acil toplantıya çağırdı! Havadaki operasyon diplomatik kriz çıkardı

Yunanistan'dan Litvanya'ya giden yolcu uçağını ‘Bomba var' ihbarıyla kendi havaalanına indirip muhalif bir ismi gözaltına alan Belarus'un operasyonu krize neden oldu. NATO, ABD, AB ve İngiltere olayı kınadı.

Belarus'TAKİ operasyon dünyayı şoke etti. 123 yolcusuyla Yunanistan'dan Litvanya'ya giden Ryanair havayolu şirketine ait bir yolcu uçağı, Belarus üzerindeyken 'bomba ihbarı' nedeniyle Minsk havaalanına inmek zorunda bırakılmış ve uçak inerken bir MİG-29 savaş uçağı da uçağa eşlik etmişti.

Roman Protaseviç havaalanında gözaltına alındı.

AB: YASA DIŞI EYLEM

Uçakta bomba bulunmazken, uçak yolcuları arasındaki muhalif isim Roman Protaseviç gözaltına alınmıştı. ABD Dışişleri Bakanı Blinken, "Şiddetle kınıyoruz. 120'den fazla yolcunun hayatı tehlikeye atıldı. Tam bir soruşturma gerektiriyor" dedi. Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen de, Belarus'un bu eylemini 'rezil' ve 'yasa dışı' olarak değerlendirdi. NATO Genel Sekreteri Stoltenberg ise, "Bu, uluslararası soruşturma gerektiren ciddi ve tehlikeli bir olay" dedi. İngiltere Dışişleri Bakanı Raab da, Belarus Cumhurbaşkanı Lukaşenko'nun "saçma" davranışlarından sorumlu tutulması gerektiğini belirtti. Belarus ise, her şeyin uluslararası kurallara uygun olduğunu iddia etti. Uluslararası Sivil Havacılık Organizasyonu (ICAO) , bünyesindeki 36 ülkeyi acil toplantıya çağırdı.

BM, SORUŞTURMA İSTEDİ

Birleşmiş Miletler Genel Sekreteri Guterres, Belarus yönetiminin bir yolcu uçağını "zorla" başkent Minsk'e indirmesi ve uçaktaki muhalif bir ismin gözaltına almasına ilişkin "şeffaf ve bağımsız soruşturma yürütülmesi" çağrısı yaptı.

İNGİLTERE, İŞLETME İZNİNİ ASKIYA ALDI

İngiltere, Belarus Hava Yolları'nın (Belavia) işletme izinlerini askıya aldı. İngiltere Ulaştırma Bakanı Shapps da, Birleşik Krallık Sivil Havacılık Otoritesine, Belarus hava sahasından uzak durmaları yönünde talimat verdiğini belirtti.