Sisi saf değiştirdi

Mısır’da Riyad’ın desteğini alan cunta lideri Sisi, Suudi Arabistan’ın Yemen’deki düşmanlarından İran destekli Ali Abdullah Salih’i gizlice ağırladı. Sisi’nin son hamlesi Riyad’a karşı saf değişikliği olarak değerlendiriliyor.

Yemen devrik lideri Ali Abdullah Salih'in, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) yasağına rağmen cunta yönetimi altındaki Mısır'ın başkenti Kahire'ye gizli bir ziyarette bulunduğu ortaya çıktı. Mısır resmi kaynakları, Yemen'de Cumhurbaşkanı Mansur Hadi'ye karşı yürütülen İran destekli isyana destek veren Salih'in, Mısırlı yetkililerle görüşmek için Kahire'ye gizli bir ziyaret gerçekleştirdiğini söyledi. Salih yanlısı General Murad el-Obali de Facebook sayfasından yaptığı açıklamada, Salih'in Yemen dışına çıktığını ve bir kaç gün sonra geri döndüğünü ayrıntı vermeden yazdı. Yakın zamanda gerçekleştirildiği belirtilen ziyaretin, Abdülfettah es-Sisi liderliğindeki cunta yönetimi ile Suudi Arabistan arasındaki ilişkileri daha da gerginleştireceği ve Riyad yönetiminin Kahire'ye sert bir yanıt vereceği belirtiliyor. Zira, Suudi Arabistan, Yemen'de devam eden iç savaşta Salih yanlılarına ve İran destekli Husi ittifakına karşı oluşturulan Arap koalisyonuna liderlik yapıyor.

Esed'in katliamına destek verdi

Cunta yönetimi ve Suudi Arabistan arasındaki ilişkiler son aylarda farklı nedenlerle hali hazırda gerilmiş durumda. İki ülke arasındaki anlaşmazlıklar, Mısır'ın, Suriye'de Beşşar Esed rejimi, İran ve Rusya'ya yönelik yakınlaşma çabalarıyla iyice açığa çıkmıştı. Lübnan'da yayımlanan ve Hizbullah'a yakınlığıyla bilinen Es-Sefir gazetesi, Mısır'ın 12 Kasım'da Suriye'de Beşşar Esed rejimine destek amaçlı 18 pilot gönderdiğini ve bu askerlerin Hama Askeri Üssü'nde bulunduğunu iddia etmişti. Bu haber, Sisi'nin Portekiz televizyon kanalı RTP'ye verdiği mülakatta, “Rejim ordusunu desteklediğini” itiraf etmesinden birgün sonra yayınlanmıştı. Cunta yönetimi ise, gelen tepkiler üzerine Suriye topraklarında askeri varlığı olduğu yönündeki iddiaları yalanlamıştı. Mısır'ın Kızıldeniz adalarını Suudi egemenliğine bırakma anlaşmasını uygulamaya koymaması da, Riyad'da Sisi'nin ihaneti olarak görülmüştü.

Cunta Riyad'ı sattı

Cunta yönetiminin, BMGK'da Rusya'nın hava saldırılarına atıfta bulunmayan Suriye ile ilgili karar tasarısına lehte oy kullanması, Sisi'nin 2013 yılındaki askeri darbesine destek veren Suudi Arabistan'da hayal kırıklığına yol açmıştı. Suudi Arabistan'ın BM nezdindeki daimi temsilcisi Abdullah El-Muallimi, oylamanın ardından, Mısır'ın tutumunu “acı verici” olarak nitelemişti. Suudi Arabistan'ın ABD Lobisi Başkanı Selman El-Ensari de, “Kusura bakma ey Mısır, Rusya'nın karar tasarısına lehte oy vermen, Arap alemi ve dünyaya anneliğin konusunda beni şüpheye düşürdü” ifadeleriyle tepki göstermişti. BMGK'da yaşanan diplomatik krizden bir kaç gün sonra, Suudi Arabistan'ın ulusal petrol şirketi ARAMCO'nun Ekim'den itibaren Mısır'a petrol yardımlarını askıya aldığı belirtilmişti.

YENİ ŞAFAK