Sırbistan ve Kosova liderleri, gerilimin düşürülmesi için görüştü 6

Avrupa Birliği dış politika şefi Josep Borrell, iki ülke arasındaki ilişkilerin 'ciddi bir şekilde' normalleşmesinin zamanının geldiğini söyledi.

Aksam.com.tr

Sırbistan ve Kosova liderleri, Batı'nın kendilerine yönelik diplomatik yaklaşımında bir değişikliğe gidilmesi çağrıları artarken, gerilen ilişkilerini iyileştirmeyi amaçlayan yeni bir görüşme turu düzenliyor.

İki ülke arasındaki gerilimin kontrolden çıkabileceği endişelerinin ortasında, Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic ve Kosova Başbakanı Albin Kurti, Avrupa Birliği dış politika şefi Josep Borrell'in gözetiminde, Belgrad-Priştine diyalog süreci kapsamında Perşembe günü görüşmelerde bulunmak üzere Brüksel'de bulunuyor.

Diyaloğun Haziran ayındaki son turu herhangi bir somut sonuç üretmeden sona erdi.

Vuçiç ve Kurti yüz yüze görüşmeyi reddetti ve iki adamla ayrı ayrı görüşen Borrell, "nedenler, gerçekler, sonuçlar ve çözümler konusunda farklı yorumlara" sahip olduklarını kabul etti.

Mayıs ayında Kosova'nın kuzeyindeki Sırp bölgesinde yapılan yerel seçimlerin geçerliliği konusunda çıkan anlaşmazlıkta Sırplar, aralarında NATO öncülüğündeki KFOR barış gücü askerlerinin de bulunduğu güvenlik güçleriyle çatışmış ve 93 asker yaralanmıştı.