Singapur'da son iki haftada üçüncü idam: Ülke eleştirilerin odağında

Singapur'da idam cezası uygulanmaya devam ediyor. Ülkede son iki hafta içerisinde 3 kişi uyuşturucu ticareti yaptıkları gerekçesiyle idam edildi. Son idam edilen kişi ise 39 yaşındaki Mohamed Shalleh Abdul Latif oldu. Ülkede idam cezasının sık kullanılması eleştirilere sebep olurken Birleşmiş Milletler de cezaların caydırıcı olmadığını dile getirdi.

Aksam.com.tr

Singapur'da "uyuşturucu ticareti" suçundan bir kişi daha idam edildi. 2016 yılında 54 gram eroin bulundurma suçlamasıyla tutuklanan ve 2019 yılında hapis cezasına çarptırılan 39 yaşındaki Mohamed Shalleh Abdul Latif, mahkemeye çıkarıldı. Singapur Mahkemesi, Latif'in arkadaşlarına kaçak sigara getirdiği ve çantasının içeriğini bilmediği savunmasını yeterli bulmadı ve mahkeme ile işbirliği yapmadığı gerekçesiyle uyuşturucu ticareti suçlamasından suçlu buldu.

Aksam.com.tr'nin The Guardian'dan çevirdiği habere göre, Singapur Narkotik Bürosu, 39 yaşındaki Latif'in Singapur Changi Hapishanesi'nde asılarak idam edildiğini açıkladı.

COVID-19 döneminde ara verilen idam cezaları, 2022 yılı Mart ayında tekrar yürürlüğe konduğundan bu yana uyuşturucu ticareti suçundan idam edilen 16. kişi olan 39 yaşındaki Latif, yıl içinde idam edilen beşinci kişi oldu.


Eleştirilere de yol açan durum, Singapur'da 500 gramdan fazla esrar ve 15 gramdan fazla eroin bulunduran kişilere idam cezası verilmesi. İnsan hakları grupları, aktivistler ve Birleşmiş Milletler, uyuşturucu ticareti nedeniyle verilen idam cezalarının caydırıcı olmadığını savunurken, Singapur yetkilileri idam cezasının uyuşturucu talebini azaltmaya yardımcı olduğunu vurguluyor.

Tayland gibi komşu ülkelerde esrar bulundurmanın yasal olduğu düşünülürken Malezya, bu yıl idam cezasını kaldırdığını açıklamıştı.

Son iki hafta içinde Singapur'da yaşanan gelişmeler, 2017 yılında 50 gram eroinin satışına aracılık ettiği gerekçesiyle suçlu bulunan Mohd Aziz bin Hussain'in idam edilmesiyle başlamıştı. Ayrıca, 2018 yılında 30 gram eroin bulundurmak suçundan suçlu bulunan 45 yaşındaki Saridewi Djamani de idam cezasına çarptırıldı. Djamani, 20 yıl aradan sonra uyuşturucu kaçakçılığı nedeniyle idam edilen ikinci kadın oldu.