Şili'den Oxford aşısının acil kullanımına onay

Şili, Oxford Üniversitesi ile AstraZeneca'nın yeni tip koronavirüse (Kovid-19) karşı geliştirdiği aşının acil kullanımına onay verdi.

AA

Şili Halk Sağlığı Enstitüsü (ISP), Oxford Üniversitesi ile ilaç şirketi AstraZeneca'nın koronavirüse karşı geliştirdiği aşının ülkede acil kullanımını onayladı.

AA'da yer alan habere göre, ISP'den yapılan yazılı açıklamada, "Halk Sağlığı Enstitüsü, Kovid-19 aşılarını değerlendirmek için çağrılan Uzmanlar Komitesi'nin olumlu oy kullanmasının ardından, Oxford Üniversitesi ile AstraZeneca laboratuvarının geliştirdiği AZD1222 Kovid-19 aşısının acil kullanımına onay verdi." bilgisi verildi.

Aşının, ilk etapta 18-55 yaş aralığındaki kişiler için uygulanmasına izin verildiği belirtildi.

Böylece, Oxford/AstraZeneca'nın geliştirdiği aşı, BionTech/Pfizer ile CoronaVac'ın ardından Şili'de acil kullanım onayı alan 3. Kovid-19 aşısı oldu.

Şili'nin, BionTech/Pfizer ve Sinovac'ın geliştirdiği aşılardan 10'ar milyondan fazla, AstraZeneca ve Johnson & Johnson'dan 4'er milyon, Kovid-19 Aşıları Küresel Erişim Programı (COVAX) kapsamında da 7,6 milyon olmak üzere bu yıl içeresinde yaklaşık 35 milyon 700 bin aşı alması planlanıyor.

Şili, 24 Aralık 2020'de Kovid-19 aşısını uygulamaya başlamış ve yaklaşık 56 bin kişiye aşı yapılmıştı.

Nüfusu 19 milyona yaklaşan Şili'de 18 bin 40 kişinin ölümüne sebep olan Kovid-19, bugüne kadar 709 bin 888 kişide görüldü.