Silahlar Taliban'da

Pentagon sözcüsü, Taliban'la yüz yüze görüştüklerini itiraf etti. Kirby ayrıca Amerikan silahlarının Taliban'ın eline geçmemesi için özel bir uğraş sarf etmediklerini söyledi.

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü John Kirby, Taliban'ın liderleriyle bazı ABD'li yetkililerin görüştüğünü belirtti. Kirby, ABD Merkez Kuvvetler (CENTCOM) Komutanı General Frank McKenzie'nin Doha'da Taliban liderleriyle bir araya geldiğini belirtti. Kirby, Amerikan silahlarının Taliban'ın eline geçmemesi için bu silahları yok etmeye çalışmadıklarını da sözlerine ekledi. Ardından Taliban'ın eline geçtiği öne sürülen ABD silahlarının görüntüleri paylaşıldı.

46 YIL ÖNCEKİ KAREYLE AYNI

Kabil'deki havalimanında çaresiz insanların oluşturduğu kalabalık, 46 yıl önce Vietnam'da kaydedilen görüntüyü akıllara getirdi. 46 yıl önce kaydedilen görüntüde, çaresiz insanların bir uçağa doluşarak ülkeden ayrılmaya çalıştığı görülüyor. ABD askerlerinin hezimete uğradığı Vietnam'da, 29 Nisan günü boyunca ve ertesi sabaha kadar, "Hızlı Rüzgar" adı verilen operasyon kapsamında Saygon'dan 1000'den fazla Amerikalı ve 5 binden fazla Vietnamlı tahliye edildi.

ABD, AFGANİSTAN'IN REZERVLERİNİ DONDURDU

ABD Hazine Bakanlığı, Afganistan'ın ABD bankalarında tuttuğu ulusal rezervlerini dondurdu. The Washington Post, Joe Biden yönetiminin pazar günü Afgan hükümetinin ABD bankalarındaki rezervlerini dondurarak Taliban'ın ABD kurumlarında tutulan milyarlarca dolara erişimini engellediği aktarıldı.

AB Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, AB Dışişleri Bakanlarının olağanüstü video konferans toplantısının ardından açıklamalarda bulundu. "Afganistan'da Taliban, savaşı kazandı ve onlarla konuşmamız gerekiyor" diyen Borrell, AB'nin Taliban ile yapacağı herhangi bir iş birliğinin;"barışçıl ve kapsayıcı bir çözüme, kadınlar, gençler ve azınlıklar da dahil olmak üzere tüm Afganların temel haklarına saygı gösterilmesine" bağlı olacağının altını çizdi.

TAHLİYELER SÜRÜYOR

Amerika'nın Sesi kanalı, önceki gün büyük izdiham yaşanan Kabil Uluslararası Havalimanı'nında dün kontrolün sağlandığını duyurdu. Haberde ABD, Almanya, Fransa, İsveç, Avustralya gibi ülkelerin diplomat ve askerlerinin yanı sıra Afgan vatandaşlarının da tahliyelerinin yeniden başladığı ifade edildi. Öte yandan Kabil'den 42 Türk daha İstanbul'a getirildi. Afganistan'a saç ekimine giden 5 Türk de tahliye için Dışişleri Bakanlığı'yla irtibata geçti.

TÜM TARAFLARLA DİYALOGTAYIZ

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Biz tüm taraflarla diyaloğumuzu sürdürüyoruz, Taliban dahil" dedi. Çavuşoğlu, "Taliban'ın verdiği mesajları da olumlu karşılıyoruz. Umarım eylemlerde de bunu görürüz. Kardeş Afganistan'ın kalkınmasını, istikrarını, barışını desteklemeye devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.

NATO'DAN TEŞEKKÜR

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Afganların umutsuzca istediği barışçıl çözümün elde edemediğini söyledi, "Artık önceliğimiz güvenli tahliye. Başta Türkiye olmak üzere ABD ve İngiltere'ye havalimanı operasyonlarının güvenliğini sağlamada oynadıkları önemli rol için teşekkür ediyorum" dedi.

BÜYÜKELÇİLİĞİN YARDIMIYLA KURTULDU

Taliban'ın Kabil'e girmesiyle uluslararası topluma çağrıda bulunan Afgan kadın yönetmen Sahraa Karimi dün sosyal medya hesabından şu açıklamayı yaptı: "Slovak Film ve Televizyon Akademisi, Ukrayna Cumhurbaşkanlığı ve Dışişleri Bakanlığı, Türkiye Büyükelçiliği, hepsi Kabil'den çıkmama yardım ettiler. Diğer 11 kişiyi de kurtardılar. Hayattayım ve güvendeyim."

ALMANYA SADECE 7 KİŞİYLE AYRILDI

Almanya'nın, Afganistan'ın başkenti Kabil'e gönderdiği A400 tipi askeri kargo uçağına sadece 7 kişiyi alması büyük tepki çekti. Dışişleri Bakanlığı'ndan ise buna gerekçe olarak havalimanına gelen yolların tehlikeli olması gösterildi. Önceki gün ABD kargo uçağı ile 640 Afgan Katar'a tahliye edilmişti.

KADINLARDAN PANKARTLI EYLEM

Kabil'de bir grup kadın, Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nın önünde üzerinde "Kadınları dışlamayın" yazan pankartlarla eylem düzenledi. Taliban'dan kendi haklarının verilmesini isteyen kadınlar, "İş ve eğitim hakkımızın verilmesini istiyoruz" ifadelerini kullandı.

CNN'DE 'DEĞİŞİM'

Taliban'ın ülkeyi ele geçirmesi sonrası çarşafla yayın yapmaya başlayan CNN International muhabiri Clarissa Ward, sosyal medyada daha önce başı açık yaptığı yayına dair görüntülerle ilgili açıklama yaptı. Ward, 'Üstteki fotoğraf özel bir yerleşkenin içinde. Alt taraftaki ise Kabil'in ele geçirdiği Taliban sokaklarında. Daha önce de saçlarım tamamen kapalı olmasa da başörtüsü takardım" dedi.