Silahlanma yarışı hız kazandı... Dünyayı bekleyen nükleer tehlike!

Nükleer Silahların Yasaklanması Takibi ve Uluslararası Nükleer Silahları Kaldırma Girişimi raporuna göre, 2023 yılında dünya ülkeleri nükleer silahlanmaya hız kazandırdı. Buna göre nükleer silah geliştirme ve üretiminde faaliyet gösteren silah şirketleri, 2023 yılında hükümetlerle yaklaşık 7,9 milyar dolar tutarında sözleşmeler imzaladı.

AA

2023 yılında nükleer silah üretimi ve geliştirme alanında faaliyet gösteren şirketler, en az 31 milyar dolar kazandı. Dünya ülkeleri, artan savaş tehdidi ve küresel gerilimler nedeniyle nükleer silah yatırımlarına hız kazandırdı.

ICAN tarafından hazırlanan raporda, şirketlerin hükümetlerle olan sözleşmelerine yer verildi. Buna göre süreleri 2040 yılına kadar uzanan 387 milyar dolar tutarında sözleşme yapıldığı kaydedildi.

Boeing, Lockheed Martin ve General Dynamics'in de yer aldığı firmalar, hükümetlerin politikalarını ve halkların nükleer silahlara karşı olan tutumlarını de etkilemek için lobicilik faaliyetlerine hız kazandırdı. Nükleer savaş tehlikesi bir yana, şirketler kârlarını artırmak için düşünce kuruluşlarını ve medyayı yönlendirebilmek için milyonlarca dolar fon aktardı.

Bu şirketler, sadece 2023 yılında yapılan sözleşmeler ve nükleer silah geliştirme gibi hizmetlerden 31 milyar dolar gelir elde etti.

EN FAZLA HARCAMA ABD'DEN

Rapora göre en çok harcamayı ABD yaptı.

2023'te Çin, Fransa, Hindistan, İsrail, Kuzey Kore, Pakistan, Rusya, Birleşik Krallık ve ABD, nükleer silahlara toplam 91,4 milyar dolar harcadı.

ABD, nükleer silah alanındaki 51,5 milyar dolarlık harcamasıyla diğer tüm nükleer silah sahibi ülkelerin toplamından daha fazla bu alana yatırım yaptı.

HANGİ ÜLKENİN KAÇ NÜKLEER SİLAHI VAR?

Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsünün (SIPRI) 2024 raporuna göre, 2024 yılı itibariyle ülkelerin envanterinde tahmini 12 bin 121 savaş başlığı bulunuyor.

Bunlardan 9 bin 585'i potansiyel kullanım için askeri stoklarda hazır tutuluyor.

Geçen yılki rapora göre 12 bin 500'den fazla olan nükleer savaş başlıklarının sayısındaki azalma, özellikle ABD ve Rusya'nın kullanılmayan savaş başlıklarını tasfiyesinden kaynaklanıyor.

Ülkelerin envanterinde potansiyel kullanıma hazır savaş başlıklarından yaklaşık 2 bin 100'ü, balistik füzelerin üzerinde yüksek operasyonel alarm durumunda tutuluyor. Bu savaş başlıklarının neredeyse tamamının Rusya veya ABD'ye ait olduğu kaydedilirken ilk kez Çin'in de bu listeye dahil olduğu belirtiliyor.

Her iki alanda da ilk iki sırayı paylaşan ABD ve Rusya'nın ardından diğer ülkelerin envanterlerine bakıldığında Çin'in 500, Fransa'nın 290, İngiltere'nin 225, Hindistan'ın 172, Pakistan'ın 170, İsrail'in 90 ve Kuzey Kore'nin 50 nükleer savaş başlığı bulunuyor.