Sığınmacılara ateş açılmalı

Almanya’da aşırı sağcı ve göçmen karşıtı AfD lideri Petry’nin, ‘sığınmacıların üzerine gerekirse ateş açılmalı’ fikrine, Almanların 3’te birinin katıldığı ortaya çıktı.

1

Aşırı sağcı ve göçmen karşıtı Almanya için Alternatif (AfD) partisinin lideri Frauke Petry’nin, 'emniyet güçlerinin ülkeye yasadışı yollardan girmeye çalışan sığınmacıların üzerine gerekirse ateş açmasının' yerinde olacağını açıklaması, Almanya’da tepkilere yol açmıştı. Yapılan bir kamuoyu araştırması, AfD liderinin hiç de yalnız olmadığını ortaya koydu. Araştırma, Almanların yaklaşık üçte birinin, silahsız sığınmacıların üzerine gerekirse ateş açılmasından yana olduğunu gösterdi. 

ÇOĞUNLUK KARŞI 

YouGov araştırma şirketi tarafından yapılan araştırmada, Almanların 3'te birinin AfD lideri gibi düşündüğü ortaya çıktı. Araştırmada Almanların yüzde 29’unun AfD ile aynı düşünceyi paylaşması düşündürücü bulunuyor. Katılımcıların yüzde 57’si bu görüşe karşı çıkarken, yüzde 14'ü ise fikir beyan etmekten kaçınıyor. Petry’nin açıklamaları üzerine SPD lideri Sigmar Gabriel, istihbaratın AfD’yi izlemesi gerektiğini açıklamıştı. Katılımcılara bu da soruldu; yüzde 32’si kesinlikle izlenmeli, yüzde 26’sı izlenebileceği yönünde görüş belirtti. Yüzde 13, AfD’nin kesinlikle izlenmemesi gerektiğini belirtirken, yüzde 14 ise bunun doğru olmayacağını söyledi.