Siber panik! Rusya, Almanya'nın savunmasına sızdı

Rusya, Almanya'da Rus kökenli bir siber güvenlik programı ile ülkenin savunma sistemlerine sızdı. Alman Siber Güvenlik Teşkilatı Başkanı Arne Schönbohm görevden alınabilir.

EMRE ÖZTÜRK

Almanya'da Rusya kökenli bir yazılım programı ile ülkenin savunma sistemlerine sızılmış olabileceği iddiası hükümeti sarstı. Deutsche Welle, MSN, The National News ve Alman ZDF televizyonu gibi basın yayın organlarından elde edilen bilgilere göre Almanya'nın Siber Güvenlik Teşkilatı olan BSI'in Başkanı Arne Schönbohm 2008 yılında 'Ceybersecurity Council of Germany' adlı (Almanya Sibergüvenlik Konseyi-CSD) bir lobi firması kurdu. Bu firmanın üyeleri arasında devlet görevlileri de dahil olmak üzere 1 milyondan fazla kullanıcıya güvenlik yazılımları satan Berlin merkezli Protelion yazılım firması da var.

Protelion firmasının 1991 yılında eski bir KGB yetkili subayı tarafından kurulan Rusya merkezli siber güvenlik şirketi İnfotecs'in yan kuruluşu olduğu ortaya çıktı. Şirketin kurucusu olan Andrey Çapçaev'e kısa süre önce Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin tarafından 'Devlet Nişanı' da takıldı. Schönbohm Almanya İçişleri Bakanı Nancy Faeser tarafından CSD ile arasına mesafe koyması için uyarıldı ancak Schönbohm bu uyarıları dikkate almadı. Rus yazılım firmasının bu ticari ağ sayesinde 1 milyondan fazla kullanıcıya güvenlik yazılımı satmış olabileceği de iddia ediliyor.

TOPLANTI İPTAL OLDU

MSN'de yer alan habere göre geçtiğimiz perşembe günü Almanya İçişleri Bakanı Nancy Faeser'la yapılacak 2022 yılı BSI durum rapor toplantısı apar topar iptal edildi. Alman hükümet kaynaklarından elde edilen bilgilere göre ise Faeser, Arne Schönbohm'ü görevden almak istiyor. Alman Meclisi (Bundestag) İstihbarat Hizmetleri İzleme Komitesi Başkanı Konstantin von Notz "Bu suçlamalar kararlılıkla soruşturulmalıdır" açıklamasında bulundu. Schönbohm hakkındaki iddiaların İçişleri Bakanlığı çalışanları arasında da huzursuzluk yarattığı ifade edildi.

SEÇİMDEN ÖNCE SİBER SALDIRI

The National News yayın organı da Rusya'nın yazılım skandalı dolayısıyla Almanya'nın savunma sistemine sızmış olabileceğini vurguladı. The National News ise Almanya'da geçtiğimiz yıl gerçekleşen genel seçimler öncesinde büyük bir siber saldırı düzenlendiğini ve saldırıdan Rusya'nın sorumlu tutulduğunu, yine kısa süre önce de elektrik kablolarının kesilmesi sonucunda Almanya'nın kuzeyinde çok sayıdaki tren seferinin iptal edildiğini okuyucularına hatırlattı. Skandal hakkındaki iddialara Alman medyası da geniş yer ayırdı.