Seul: Pyongyang, Washington ile pazarlık yapabilir

Güney Kore tarafından yapılan açıklamada, Kuzey Kore’nin, gelecek yıl için planladığı silah programlarıyla ilgili olarak ABD ile görüşmeler yapmasını ve en azından Seul ile yakınlaşmasının beklendiği ifade edildi.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde (BMGK), son kıtalararası balistik füze denemesi sebebiyle, cuma günü oybirliği ile Kuzey Kore için daha sert yaptırımlar uygulanmasına karar verilmiş, Kuzey Kore ise, BM’nin yeni yaptırımlarını ‘savaş nedeni’ olarak tanımlamıştı.

Güney Kore’de yayınlanan bir raporda, Kuzey Kore, ABD ile görüşmelerde bulunacak. Aynı zamanda, yeryüzünde nükleer yetenekli bir devlet olarak tanınma çabalarını sürdürecek” bilgisi yer aldı. Rapor, ulaştığı bulguların kaynağına değinmedi.

Pyongyang ve Beyaz Saray sözlü savaş halindeyken, Kuzey Kore’nin BMGK kararlarına aykırı olarak geliştirmekte olduğu nükleer füze programları nedeniyle gerginlik de artıyor.

ABD’li diplomatlar, diplomatik bir çözüm istediklerini açıkça belirtmişti. Ancak Başkan Donald Trump müzakereleri ‘faydasız’ olarak nitelendirerek, herhangi bir görüşmeye başlamadan Pyongyang’ın nükleer silahlarından vazgeçmesi gerektiğini vurguladı.

Kuzey Kore Merkezi Haber Ajansı tarafından yayınlanan bir haberde, Kuzey Kore Dışişleri Bakanlığı’nın “ABD, Pyongyang’ın nükleer gücünden korkuyor. Panik yaşadıkları için, ülkemize karşı en sert yaptırım ve baskıları getirme girişiminde bulunuyorlar” ifadelerini kullandığına yer verdi.

Çin Dışişleri Bakanı sözcüsü Hua Chunying ise Kore Yarımadası’ndaki gerilimi düşürmek için tüm ülkelerin itidalli davranmaları, inisiyatif alarak yapıcı olmaları gerektiğini söyledi.

Kuzey Kore’nin iki müttefiği olan Rusya ve Çin ise, BMGK’nın Kuzey Kore’ye yaptırım kararı ve Pyongyang yönetiminin bu karara tepkisiyle ilgili olarak tüm tarafları, yarımadada gerginliğin azaltılması ve sorunun uygun bir şekilde çözülmesi için yapıcı çaba sarf etmeye çağırdı.


Şark'ul Avsat