Sessiz sedasız ilk pazarlık

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın önerisiyle oluşturulan ''AB Göç Eylem Planı'' geçen hafta Ankara’da mesaisine başladı. Masada Türkiye'nin çekinceleri bir kez daha vurgulandı.

Mahmut GÜRER / ANKARA

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Brüksel ziyaretindeki önerisiyle oluşturulan "AB Göç Eylem Planı Ortak Çalışma Grubu" görüşmeleri geçen hafta Ankara’da başladı. AB Komşuluk Politikaları Genel Müdürü Christian Danielsson başkanlığındaki AB heyetiyle Türk yetkililer 6-7 Ekim tarihlerinde masaya oturarak, Suriyeli sığınmacıların AB ülkelerine kabulü konusunda ön değerlendirmeleri yaptı. 

2 MİLYON MÜLTECİ AB KAPISINDA

Türk tarafı görüşmede, Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından da altı çizilen, Ankara'nın çekinceleri bir kez daha vurguladı. Türkiye, AB ülkelerine kabul edilecek mültecilerin sayıları konusunda AB'den net rakam verilmesini ve Türkiye-Suriye sınırında "Güvenli Bölge" oluşturulmasını istiyor. Diplomasi kaynakları, Ankara'nın, en az iki milyon Suriyeli mültecinin AB ülkelerine kabul edilmesini beklediğini ve bu beklentinin muhataplara iletildiğini ifade etti. 

11 kaçağa yaşam eli

Bodrum Bitez’den denize açılıp, Yunanistan'ın İstanköy Adası'na geçmeye çalışan 11 Pakistan uyruklu kaçağın içinde bulunduğu iki metrelik lastik bot, dün gece Çelebi Adası açıklarında su alarak alabora oldu. Denize düşen kaçakların yardım çığlıkları, Bitez sahilinden duyuldu. Vatandaşların ihbarı üzerine bölgeye, Sahil Güvenlik ekipleri suda can yelekleriyle ve bota tutunarak yaşam mücadelesi veren kaçakları kurtardı.