Seçim öncesi ilk düello

ABD'de başkan adayları Clinton ve Trump, 8 Kasım'daki başkanlık seçimi öncesi ilk defa televizyondaki bir tartışma programında teke tek karşılaştı. 

ABD tarihinde dün "ilk"lerin gecesi yaşandı. ABD’de 8 Kasım’da yapılacak olan seçimlerinde ilk kez kadın bir aday başkanlık için yarışıyor. 90 dakikalık münazarada seyirci rekoru kırıldı. 100 milyon Amerikan vatandaşı Clinton-Trump düellosu için ekran başına geçti. New York'taki Hofstra Üniversitesi'nde yapılan ve yaklaşık 1 saat 35 dakika süren münazara, daha çok ekonomi ve terör örgütü DAEŞ ile mücadele konularına yoğunlaştı. Cumhuriyetçi başkan adayı Trump, Clinton'ın başkanlık için gerekli dayanıklılığa sahip olmadığını söyledi. Demokrat başkan adayı Clinton ise Trump'a vergi beyannamelerini neden açıklamadığını sordu.

Trump'tan istihdam vaadi

Donald Trump istihdamın "ülkeden kaçtığını" söyledi ve ticaret anlaşmalarını sorumlu tuttu. Clinton ise yatırımı arttırmayı taahhüt etti ve 10 milyon kişiye istihdam yaratma sözü verdi. Trump tartışmada ABD ekonomisini tanımlarken, "Büyük ve şişman bir balonuz" dedi. 

TERÖR ÖRGÜTÜ PYD'YE GÖZ KIRPTI

Trump "Tüm yetişkin hayatın boyunca DAEŞ'le savaşıyorsun" diyerek Clinton ile alay etti. ABD'nin Demokrat adayı Clinton, hava saldırılarının artırılması ve PYD'yi DAEŞ ile savaşta desteklemeleri gerektiğini ifade ederek bir skandala imza attı. Clinton özel bir elektronik posta sürücüsü kullanması "hatası" için hiçbir bahane olmadığını söyledi.

'IRKÇILIK' KAPIŞMASI

Trump, Afrika kökenli Amerikalıların ABD'de "bir cehennemde" yaşadığını belirtti. Trump polisin siyahları vurması konusunda çözümün hukukun üstünlüğü ve asayişi sağlamak olduğunu ifade etti. Clinton ceza yasalarında reforma gideceğini söyleyip "maalesef, ırk sıklıkla çok şey belirliyor" dedi.

PUTİN’E ÖVGÜ ELEŞTİRİSİ 

Clınton "Irkçı faaliyetlerde bulunma konusunda uzun bir sabıkası var." dedi ve bunun ilk Afrika kökenli Amerikan başkanına yönelik "çok incitici" bir yalan olduğunu söyledi. TrClinton ayrıca Trump'un Rusya lideri Vladimir Putin'i övmesini eleştirdi ve elektronik postalarını Trump'ın bulmasını istedi.