'Savaşa devam' dedi

Rusya lideri Putin merakla beklenen 9 Mayıs Zafer Günü konuşmasında savaşın devam edeceğini söyledi. Putin ‘Zafer ilan edip savaşa son verecek' beklentilerini boşa çıkardı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, tüm dünyanın merakla beklediği 9 Mayıs Zafer Günü konuşmasında "Vatanımız için savaşıyoruz" ifadesini kullandı. Putin'in topyekûn savaş ilanı ya da zafer açıklaması yapabileceği tahmin edilirken Rus lider "Rus askerleri kendi toprakları için savaşıyor" dedi.

SAVAŞMAYA DEVAM

Rus lider Ukrayna'nın nükleer silah planları olduğunu iddia ettiği konuşmasında şu ifadeleri kullandı: "Rusya askerleri ve Donbass askerleri kendi toprakları için savaşıyor. Bu nedenle 2. Dünya Savaşı'nın verdiği dersleri asla unutmamalıyız. Bugün bizler için hayatını kaybedenleri anıyoruz. 2014'te Odessa'da ölenleri de anıyoruz... Savaşmaya da devam edeceğiz." Putin konuşmasında Rusya'nın bölünmeye çalışıldığını da iddia ederek şunları söyledi: "Burada Kızıl Meydan'dayız, omuz omuzayız. Donbass'tan, çatışmanın ortasından gelenler de var. Bizim aramızı açmaya çalıştılar, bölmeye çalıştılar ama başaramadılar. Birbirimizi koruyoruz."

İŞGALE UĞRAYACAKTIK

Ukrayna'yı işgal kararını savunan Rus lider, Batılı ülkelerin Rus topraklarına işgale hazırlandığını ileri sürdü ve "Başka planları vardı, bizi dinlemediler. NATO bizim sınırlarımızda tehlike yarattı" dedi. Vladimir Putin, halen Ukrayna'nın doğusundaki Donbass'ta süren şiddetli çatışmalara değindi, gönüllüler ve Rus birliklerinin ana vatanları için savaştığını iddia etti.

SAVAŞAN BİRLİKLER MOSKOVA'DA

New York Times'tan Ivan Nechepurenko, "Geçit törenine katılan bazı birliklerin Ukrayna işgaline katıldığını ve doğrudan Moskova'ya getirildiğini yazdı. Kızıl Meydan'da geçen yıl 12 bin asker sahne almıştı, bu yıl sayı 11 binde kaldı. Ivan Nechepurenko, tören alayındaki bazı askerlerin Harp Okulu öğrencileri olduğunu bildirdi.

PUTİN BATTANİYE ALTINDA İZLEDİ

Rus liderin battaniyenin altında oturması dikkatlerden kaçmadı. Batı medyası Putin'in törende beklenenden çok daha zayıf göründüğünü iddia ederken Rus liderin kendisini battaniye ile koruması hakkındaki 'ameliyat geçirdi' iddialarını kuvvetlendirdi.