Savaş AB'yi değiştirdi

Avrupa'yı kilitleyen ‘veto hakkı' bitiyor. Rusya'nın Ukrayna'yı işgali sonrası ‘refleks' göstermekte ağır kalan AB, veto yetkisini iptal eden ve Avrupa ordusu sürecini hızlandıran bir tasarıyı gündemine aldı.

Avrupa Birliği vatandaşlarının, 12 ay boyunca fikirlerini ve endişelerini ilettiği, önerilerde bulunduğu "Avrupa'nın Geleceği Konferansı" sona erdi. Süreci Avrupa Parlamentosu tarafından denetleyen Guy Verhofstadt, AB içindeki kararlarda oybirliği aranması şartının kaldırılmasının gündeme geldiğini söyledi.

Euronews'a yaptığı açıklamada, ana tekliflerden birinin veto haklarının sona erdirilmesi olduğunu belirten Verhofstadt, "Oybirliği nedeniyle, AB konusunda her zaman çok az, çok geç hareket ediyoruz. Mali krizde de, göç krizinde de, hatta Kovid-19'da bile durum böyleydi. Bu, savaş zamanında bile sorun. O halde yapmamız gereken, bunu ortadan kaldırmak, her konuda basit veya nitelikli çoğunluk sistemini getirmek. AP olarak değişiklik isteyeceğiz" dedi.

AB ORDUSU BİR ZARURET

AB'nin ortak silahlı kuvvetleri olması gerektiğinin de altını çizen Verhofstadt sözlerini şöyle sürdürdü: "Ukrayna savaşında bunun eksikliğini gördünüz. Avrupa'da savunmaya 240 milyar euro harcıyoruz. Bu, Ruslardan dört kat fazla, ancak duruma bakarsanız, bu konuda bir şeyler yapmak için Amerikalı dostlarımızın yardımı olmadan kesinlikle yeterli kapasitede değiliz. Bu yüzden benim için AB'deki en büyük para israfı... 27 ordu var ama etkinliği yetersiz:"