Şanghay'da rahatlama ve endişe bir arada: Karantina 1 Haziran'da bitiyor

Kovid-19 ile beraber Şanghay'da iki aydır devam eden sıkı bir karantina dönemi vakaların azalmasıyla 1 Haziran'da sona erecek.

aksam.com.tr

Şanghay makamları, 1 Haziran'da iki aydır sancılı geçen bir karantina sürecini sonlandıracağını duyurdu. Şehir sakinlerinin, yasakların bitmesinin ardından rahat bir nefes alabilmesi için tedbirler kapsamında yapılan konutların etrafındaki çitleri kaldırılmaya, kamusal meydanlar ve binalardaki polis bantları sökülmeye başlandı.

Brisbane Times'ın haberine göre, birçok vatandaş, son iki aydır gıdaya erişmek veya acil sağlık hizmeti almak için mücadele ediyordu. Milyonlarca insan stres, umutsuzluk ve gelir kaybına uğradı. Acımasız olarak adlandırılan bu karantina birçok kişide uzun soluklu sorunlara sebep oldu.

Uzun süren bu izolasyon Şanghay'da protestoları ateşledi, şehrin imalat ve ihracat ekonomisini ağır bir şekilde hırpaladı. Tedarik zincirlerinin de bozulmasıyla da uluslararası ticareti yavaşlattı.

Halk, her ne kadar karantinanın bittiğine sevinse de endişeleri devam ediyor. Öğretmen Joseph Mak, "Gerçekten bu durumun bittiğine inanmak zor. Aniden işe geri döndüğüm için biraz gergin hissediyorum." diyerek endişesini dile getirdi.

Yetkililer, tedbirler hafifletilse de maske takmanın zorunlu olduğunu ve bir araya gelmenin yasak olduğunu duyurdu. Ayrıca vatandaşların toplu taşıma araçlarına binmek ve halka açık mekanlara girmek için her 72 saatte bir kovid testi yaptırmaları gerekecek. Testi pozitif çıkan herkes ve yakın temaslı olanlar için zorlu karantina hala devam ediyor.