Sadece 7 ülkenin havası temiz!

134 ülke ve bölgenin havasını inceleyen DSÖ, sadece 7 ülkenin uluslararası hava kalitesi standartlarını karşıladığını ortaya çıkardı. Listede Pakistan ve Hindistan ise en kirli havaya sahip olan ülkeler olarak yer aldı.

134 ÜLKEDE İNCELEME YAPILDI

Dünya Sağlık Örgütü, yeni yayınladığı bir raporunda dünya ülkelerinin hava kalite standartlarına uyup uymadığını inceledi. Raporda incelenen 134 ülke ve bölgeden yalnızca 7'si, otomobiller, kamyonlar ve endüstriyel araçlardan dışarı salınan küçük parçacıklar için DSÖ'nün belirlediği limiti karşılıyor. Bu ülkeler; Avustralya, Estonya, Finlandiya, Grenada, İzlanda, Mauritius ve Yeni Zelanda olarak listelendi.

YILDA 7 MİLYON İNSAN ÖLÜYOR

İsviçre hava kalitesi kuruluşu IQAir raporuna göre, en kirli ülke olan Pakistan'ın PM2.5 seviyeleri DSÖ standartlarından 14 kat daha yüksek. Hindistan, Tacikistan ve Burkina Faso'nun dünyanın en kirli havalarına sahip ülkeleri olduğu belirlendi. Hava kirliliği dünya çapında yılda yaklaşık 7 milyon insanı öldürüyor. Bu sayı AIDS ve sıtma yüzünden ölen insanların toplamından daha fazla.

DEPREM OLUMSUZ ETKİLEDİ

Rapora göre, Türkiye'de hava kirliliği DSÖ standart değerlerinin 4 katı olarak ölçülüyor. Depremden etkilenen kentlerde ise bu değerler 7.5 kata kadar yükseldi. Deprem bölgesinde hava kirliliği, enkaz tozu ve ısınma için açıkta ateş yakılması gibi nedenlerle ulusal limitlerin üstüne çıktı. Türkiye'de, DSÖ standartlarına göre havası en kirli 5 kent ise sırasıyla Batman, Iğdır, Ağrı, Şırnak ve Malatya.