Saddam Hüseyin'in özel yatı artık araştırma merkezi

Saddam Hüseyin'in Danimarka'da özel olarak yaptırdığı yat, Basra'da deniz bilimleri araştırma merkezi olarak kullanılıyor. 2015'te ilk kez bilim insanlarını ağırlayan yat, büyük ilgi çekiyor.

AA

Danimarka'da Irak'ın devrik lideri Saddam Hüseyin'in adıyla anılmasına rağmen aslında devrik liderin hiç ayak basmadığı yatın yapımına 1980'de başlandı ve bir yıl sonra tamamlandı. Özel yat, 8 yıl süren Irak-İran Savaşı ve ardından Körfez Savaşı nedeniyle Irak'a getirilemedi. Yat, daha sonra Saddam Hüseyin tarafından dönemin Suudi Arabistan Kralı Fahd Bin Abdulaziz Al-Suud'a hediye edildi. Büyüleyici yata o zaman 'Kadisiye Yatı' adı verilse de şimdilerde 'Basra Esintisi Yatı' olarak biliniyor.

TURİST ZİYARETİNE AÇIK

Saddam'ın bir türlü ülkeye sokamadığı yat ancak 2010'da Basra'ya getirilebildi. Yatla ilk defa 2015'te Iraklı ve Alman bilim insanlarının geliştirdiği bir proje kapsamında deniz keşfi turu yapıldı. Bugün Dicle ve Fırat Nehirlerinin birleştiği Şattülarap üzerinde demirli bulunan Saddam'ın özel yatı Basra Üniversitesi'ne bağlı Deniz Bilimleri Kurumunun Bilimsel Araştırma Merkezi olarak kullanılıyor. Yat yerli ve yabancı turistlerin de ziyaretine açık. Geçen hafta tamamlanan 25'nci Körfez Kupası kapsamında Basra'ya gelen Körfez vatandaşları da yata büyük ilgi gösterdi. Körfezliler, ziyaret ettikleri yatta çektikleri fotoğraf ve videoları sosyal medyada yoğun olarak paylaştı.

İçi değerli mobilyalarla döşeli yat, 18 odalı ve 4 kattan oluşuyor.

82 metre uzunluğundaki yatta berber, kuru temizleme ve ilk yardım odası bile yer alıyor.