S-400 Füzelerinde teknolojik paylaşım 

Türkiye ile Rusya arasında eriyen buzlar, Türkiye’nin “Balistik Hava Savunma Sistemi” projesine de yansıdı. Ankara’nın ‘teknoloji paylaşımı’na Moskova’dan ‘olur’ çıktı. 

1

Mahmut GÜRER / ANKARA 

Heyetler arası görüşmelerde Rus tarafının gündeme getirdiği, “Füze Sistemi projesinde yeniden masaya oturulması” teklifinin ayrıntıları netleşiyor. Ankara’nın ihale sürecinde “olmazsa olmaz” dediği, “teknoloji paylaşımı” ve “ortak çalışma” şartlarına Moskova’nın bu kez “yeşil ışık” yaktığı belirtiliyor. 

ORTAK ÇALIŞMALAR SÜRECEK 

Moskova’nın attığı adımın, önümüzdeki süreçte taraflar arasında yapılacak yeni görüşmelerde detaylandırılarak ele alınacağı öğrenildi. Savunma kaynakları, Ankara-Moskova hattında gerçekleşecek yeni temaslarda, sadece “teknoloji paylaşımı” ve “ortak çalışma” şartlarının değil “ihale bedeli” konusunun da gündeme gelebileceğini vurguladılar. 

İHALE İÇİN ÇİN FİRMASI 

Türkiye’nin 2013 yılında gerçekleştirdiği “Füze Savunma” ihalesine, “S-400”  Füze Sistemi ile Rusya’dan katılan Rosoboronexport Şirketi, hem verdiği fiyatın yüksek olması, hem de Türkiye’nin “teknoloji paylaşımı” şartını karşılamaması nedeniyle devre dışı kalmıştı. Bu gelişme üzerine Türkiye, ihalede en uygun teklifi veren Çin firması CPMIEC ile görüşmelere başlamıştı.