Ryabkov: OPCW'ye kimyasal saldırıların faillerini tespit etme yetkisi verilmesine karşıyız

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Ryabkov, Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü'ne (OPCW) kimyasal saldırıların suçlularını tespit etme yetkisi verilmesine karşı olduklarını söyledi.

Hollanda'nın Lahey kentinde düzenlenen OPCW 4. Acil Taraf Devletler Konferansı'nda, İngiltere'nin inisiyatifi ve Türkiye de dahil 22 ülkenin desteğiyle örgütün yetkisinin genişletilmesini öngören tasarı kabul edilmişti. Tasarıyla birlikte OPCW'ye kimyasal silah kullanımının belirlenmesi yetkisi dışında kimyasal silah saldırılarından kimin sorumlu olduğunu tespit etme yetkisi verilmişti.

Söz konusu yeni düzenleme hakkında açıklamalarda bulunan Ryabkov, OPCW'ye verilen yetkiyi meşru bulmadıklarını ifade etti.

'OPCW'Yİ VE SÖZLEŞMEYİ MEVCUT HALİYLE KORUMAK İMKANSIZ HALE GELİR'

OPCW kapsamında kimyasal saldırıların faillerinin tespit edilmesini sağlayacak bir mekanizma kurulması kararının ardından OPCW'yi ve Kimyasal Silahların Yasaklanması Sözleşmesi'ni mevcut haliyle korumanın imkansız hale geleceğini düşünen Ryabkov, "Bunun sonuçlar çok ağır olur. Sözleşmenin geleceğiyle ilgili büyük bir belirsizlik oluşur" dedi.

'ABD, İNGİLTERE VE FRANSA'NIN TUTUMU ÖNEMLİ'

Ryabkov, bu konuda birçok şeyin ABD, İngiltere ve Fransa'nın tutumuna ve Rusya'nın rakiplerinin izinden giden OPCW Teknik Sekreterliği yönetiminin eylemlerine bağlı olacağını da vurguladı.

24'e karşı 82 oyla kabul edilen yeni karar tasarısını ABD ve Avrupa Birliği kabul ederken Rusya, İran ve Suriye ret oyu vermişti.

(Sputnik)