Rusya'nın Kırım'la bağlantısı koptu! Putin'in ‘kırmızı çizgim' dediği köprüye saldırı... Ukrayna Kerç'i vurdu

Rusya ve Kırım'ı bağlayan Kerç Köprüsü'ne bomba yüklü kamyonla saldırı düzenlendi. Köprü Karadeniz'e gömülürken, saldırıyı Ukrayna üstlendi. Dünya, Rusya'nın vereceği karşılığa kilitlendi.

Rusya'nın, Ukrayna'yı işgali sekizinci ayını doldurmaya hazırlanırken Vladimir Putin, 70'inci doğum gününden bir gün sonra en ağır darbeyi aldı. Putin'in 2014'te el koyduğu Kırım Yarımadası'nı Rusya'ya bağlayan devasa Kerç Köprüsü'nde dün sabah büyük bir patlama meydana geldi. Kerç Boğazı üstündeki köprüde bomba yüklü bir kamyon infilak ettirildi.

Patlama anı köprüdeki kameralar tarafından böyle görüntülendi. Rusya saldırıda 3 kişinin öldüğünü açıkladı.

KARADENİZ'E GÖMÜLDÜ

Sabaha karşı onlarca kilometre uzaklıktan duyulan patlamayı gökyüzüne yükselen siyah dumanlar izledi. Sosyal medyaya yansıyan ilk görüntüler, köprünün bir bölümünün Karadeniz sularına gömüldüğünü, trenlerin geçtiği bölümde ise devasa bir yangın çıktığını gösterdi. Görgü tanıkları, patlamamın sabah 06.00 sularında bir tren köprüden geçerken gerçekleştiğini söyledi.

KIRIM'DA BÜYÜK PANİK

Patlamanın duyulmasıyla birlikte Kırım'da büyük bir panik yaşandı, yarımada sakinleri akaryakıt bulamayacakları endişesiyle benzin istasyonlarına akın etti. Yangını söndürmeye çalışan bir helikopterin görüntülerini ekrana getiren Rus medyası, köprüdeki trafiğin de durdurulduğunu yazdı.

PUTİN'İN SEMBOL KÖPRÜSÜ

Kremlin medyası tarafından Vladimir Putin'in en prestijli projesi olarak sunulan ve Rusya'nın dünya sahnesine dönüşünün sembollerinden biri olan köprü, Mayıs 2018'de Rusya'nın gövde gösterisiyle açıldı. Rus lider Putin'in bizzat açılışını yaptığı köprüdeki tören, Rus televizyonları tarafından canlı olarak yayınlandı. 19 kilometre uzunluğundaki köprünün üstündeki demiryolu hattı ise, yine Putin tarafından bir yıl sonra açıldı. Putin, 3,6 milyar dolara malolan köprü üzerinden geçen ilk yolcu treninin kaptan köşkünde de medyaya görüntü verdi. Putin köprüye yönelik saldırı girişimini kırmızı çizgisi olarak açıklamış, böyle bir durumda sert karşılık verileceğini söylemişti.

UKRAYNA: BU DAHA BAŞLANGIÇ

Ukrayna lideri Vladimir Zelenski'nin danışmanı Mykhailo Podolyak, köprüdeki patlamanın ardından paylaştığı Twitter mesajında saldırının arkasında Kiev yönetiminin olduğunu ima etti: "Kırım, köprü ve başlangıç. Yasadışı olan her şey yok edilmeli, çalınan her şey Ukrayna'ya geri dönmeli ve Rus işgalciler kovulmalı." New York Times'a konuşan üst düzey bir Ukraynalı yetkili ise, Kerç Köprüsü'ne saldırı düzenlendiğine dair haberleri reddetmedi ancak doğrulamadı da. İsmini vermeyen yetkili, "Putin mutlu olmalı, Herkes doğum gününde bu kadar pahalı bir hediye almaz" dedi.