Rusya'nın 'derin' hesabı

Rusya'nın stratejisi ''Kırmızı Kitap''ında ortaya çıktı. 2009'da yürürlüğe giren stratejide ''Enerji kaynaklarına erişimde askeri güce başvurulması''nın altı çiziliyor.

1

Hakkı KURBAN / ANKARA

Türkiye'nin sınır ihlalleri ve Suriye'de izlediği politikayla tepki çeken Rusya'nın derin stratejisi "Kırmızı Kitap"ında ortaya çıktı. Rusya'nın 2020’ye kadarki dönemi kapsayan kırmızı hatlarda işte öne çıkan başlıklar: 

ASKERİ GÜÇ GÖZ ARDI EDİLMEMELİ: Uluslararası politika, uzun dönemde, Ortadoğu, Barents Denizi ve Kuzey Kutbu'nun diğer bölgeleri, Hazar Denizi ve Orta Asya'daki enerji kaynaklarının kontrolüne odaklanacaktır. Erişim konusundaki rekabette askeri güce başvurulması ihtimali göz ardı edilmemelidir. 

MENFAAT KORUMA: Rusya, egemenliğini ve menfaatlerini savunmada tüm araçlarını kullanacaktır. Rus askeri varlığının çatışma bölgelerinde uluslararası hukuka uygun bir biçimde bulunması ve diğer hedeflere askeri olmayan araçlarla ulaşılmasına katkı sağlamasıyla desteklenebileceğine inanmaktadır. ABD'nin Avrupa'ya küresel füze savunma sistemleri yerleştirmesi küresel ve bölgesel istikrarın korunmasına yönelik imkanları sınırlayacaktır.