Rusya: İki haftaya piyasada, ABD-Almanya: İyice test edilmedi

Rusya Devlet Başkanı Putin'in tescil edildiğini açıkladığı korona aşısı için Sağlık Bakanı Muraşko “İki haftaya piyasada” dedi. ABD ve Almanya ise Sputnik V isimli aşının güvenilirliğini tartışıyor.

Rusya Sağlık Bakanı Mihail Muraşko, tescil edilen koronavirüs aşısının iki haftaya kadar piyasaya çıkacağını duyurdu. Muraşko, aşının ilk olarak Rusya’da tüketiciye sunulacağını, daha sonraki aşamada ihraç edileceğini belirtti. Sputnik V ismi verilen korona aşısının Rusya dışında üretiminin de mümkün olacağını belirten Muraşko, Rusya Doğrudan Yatırım Fonu’nun, bu aşının teknolojisinin ihracı ve yabancı ülkelerde üretimi konusunda çeşitli yabancı ülke yetkilileriyle görüşmeler sürdürdüğünü kaydetti.

GÖNÜLLÜLERE YAPILACAK

Ülkede aşı yaptırmanın zorunlu olmayacağını, gönüllülük esasına dayanacağını söyleyen Bakan Muraşko, diğer taraftan bu aşıyı özellikle sağlık çalışanlarının ve kronik hastalıkları olanların yaptırmasını tavsiye etti. Rusya Doğrudan Yatırım Fonu Başkanı Kiril Dmitriyev de aşı konusunda dünyada 20’den fazla ülkeden, 1 milyar dozdan fazla aşı siparişi aldığını söyledi. 

AÇIKLAMA YETERSİZ, ŞÜPHELİYİM

Almanya Sağlık Bakanı Jens Spahn, Rusya’nın Kovid-19 aşısının yeterince test edilmediğini söyledi. Spahn, “Milyonlarca veya milyarlarca insana erkenden aşılamaya başlamak tehlikeli olabilir. Rusya’da aşı ilgili olan bitenlerden şüpheliyim. Temel sorun Rusya bu aşı ile ilgili detaylı bilgi vermedi“ dedi. 

GÜVENLİ VE ETKİLİ OLDUĞUNU DÜŞÜNMÜYORUM

ABD’de salgına mücadelede tek yetkili isim olan Dr. Anthony Fauci, korona aşısı için eleştirilerde bulundu. Dr Fauci, “Umarım Ruslar aşının gerçekten etkili ve güvenli olduğunu kanıtlamışlardır. Bunu yaptıklarından şüphe duyuyorum. Aşıya sahip olmak başka bir şey, etkili ve güvenli olduğunu kanıtlamak başka bir şey” dedi. Dr. Fauci, ABD’nin de isteseydi aşıyı bir hafta içerisinde çıkarabileceğini ifade ederek, “Eğer insanlara zarar vermeyi göze alsaydık aşıyı biz de bir hafta içerisinde çıkarabilirdik” diye konuştu.