Rusya'dan Türkiye ile ilişkilerin 'yumuşaması' çerçevesinde kritik bir hamle geldi. Rusya Dışişleri Bakanı Yardımcısı Vailiy Nebenzya, Türkiye'yi Soçi'de gerçekleşecek Karadeniz Ekonomik İşbirliği Örgütü toplantısına davet ettiklerini açıkladı.
Haftaya netleşecek
Nebenzya, Türkiye ve Ukrayna dışişleri bakanlarının, 1 Temmuz tarihinde Rusya'nın Soçi kentinde gerçekleşecek Karadeniz Ekonomik İşbirliği Örgütü toplantısına katılmasını beklediklerini söyledi. Dışişleri Bakanı Yardımcısı Nebenzya, Sputnik'e verdiği demecinde, "Türkiye ve Ukrayna da dahil tüm ülkelerin bakanlarını davet ettik ve herkesi bekliyoruz. Ama onlardan hâlâ bir yanıt almadık. Toplantıya kimin gelip gelmeyeceği bu hafta ya da gelecek hafta belli olur" dedi. Nebenzya toplantının formatının ikili görüşmeler yapmaya imkan vermediğini ama Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'yla böyle bir görüşme gerçekleştirilmesine hazır olduklarını söyledi.
Görüşmelere açığız
"Sanıyorum, Türk bakan orada olursa bizim bakanımızla görüşmek isteyebilir. Böyle bir görüşme gerçekleşebilir. Zira kimseden kaçmıyor ya da saklanmıyoruz" diyen Dışişleri Bakanı Yardımcısı Nebenzya, "Tüm görüşmelere açığız" değerlendirmesinde bulundu.
Ankara:Katılacağız
Rusya'nın ilişkileri yumuşatmaya yönelik yeni bir hamle olarak değerlendirilen bu davetine Ankara'dan da yanıt geldi. Diplomatik kaynaklar son dakikada herhangi bir değişiklik olmaması halinde Türkiye'nin, Karadeniz Ekonomik İşbirliği Örgütü toplantısına Dışişleri Bakanı düzeyinde katılım sağlayacağını
Hedef ticaretin artması
KEİ'nin amaçları ise şöyle: Üye ülkelerin coğrafi yakınlıklarından ve ekonomilerinin birbirlerini tamamlayıcı özelliklerinden yararlanılarak ticari, ekonomik, bilimsel ve teknolojik işbirliğini geliştirmeleri. Karadeniz Bölgesi'nin bir barış, işbirliği ve refah bölgesi haline getirilmesi. İşbirliği için uygun ortam oluşturulması. Taraflar arasında mal ve hizmet ticaretinin artırılması.
12 üye ülke
Karadeniz Ekonomik İşbirliği Örgütü (KEİ), 1992'de İstanbul Zirvesi Bildirisi’yle Türkiye'nin öncülüğünde kuruldu. KEİ’nin toplam 12 üye ülkesi bulunuyor. Bunlar; Arnavutluk, Azerbaycan, Bulgaristan, Ermenistan, Gürcistan, Moldova, Romanya, Rusya Federasyonu, Ukrayna, Yunanistan, Sırbistan ve Türkiye.