Rus savaş uçakları dün öğle saatlerinde İdlib’in batısı ve Hama ilinin kuzeyine saldırı düzenledi. Saldırılarda Rus savaş uçaklarının, İdlib’in batısındaki Cisir eş Suğur, Bisenkul, Gani, İnneb, Sırmaniyye ve Hama’nın kuzeyindeki Zeyzun bölgelerinde sivil yerleşim yerleşimlerini ve muhaliflerin cephe hatlarını vurduğu bildirildi.
SİVİLLER DE ATEŞ ALTINDA
İdlib Sivil Savunma (Beyaz Baretliler) Müdürü Mustafa Hac Yusuf, hava saldırısında Cisir Eş Şuğur ilçesinde 5’i çocuk 9 sivil, Keferyedin köyünde bir sivilin hayatını kaybettiğini söyledi. Yusuf, diğer bölgelerde ise 20 sivilin yaralandığını kaydetti. Hac Yusuf, İdlib’e hava saldırılarının devam etmesi nedeniyle ölü ve yaralı sayısının artabileceğini belirtti.
Muhaliflerin yaptığı açıklamada, “Hımeymim’den kalkan 3 Rus savaş uçağı şu ana kadar 20 saldırı düzenledi” ifadesini kullanıldı. Suriye birlikleri de saldırılara katıldı.
TÜRKİYE’DEN DUYULDU
Saldırıyı gerçekleştiren uçaklardan çıkan sesler Hatay Reyhanlı ve Yayladağı’na bağlı köylerden duyuldu. Yüksekte olan sınır köylerinden ise atılan bombaların çıkardığı toz bulutları görüldü.
Kremlin: Suriye'de Üslerimiz hedef oldu. Saldırı sonrası Kremlin’den yapılan açıklamada, “İdlib’deki teröristler üslerimizi tehdit ediyor ve barış sürecini engelliyor” ifadeleri kullanıldı. Bu hafta Rusya, İran ve Türkiye liderlerinin bölgedeki durumu ele alacağı vurgulandı. Kremlin, ABD Başkanı’nın uyarılarının, soruna kapsayıcı bir çözüm getirmediğini de ifade etti.
Endişeli bekleyiş
Suriye’de muhaliflerin son kalesi İdlib’de yaşayan 4 milyona yakın sivil, Esad güçlerinin müttefikleri İran ve Rusya ile birlikte yapacağı operasyondan endişe duyuyor. İdlib’deki çatışmanın, Türkiye ve Avrupa’ya büyük bir göç dalgasını tetiklemesi ihtimali bulunuyor.
ABD’den Ankara’ya acil İdlib telefonu
Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, ABD’li mevkidaşı Pompeo ile telefonda görüştü. Dışişleri kaynaklarından alınan bilgiye göre, talep ABD’den geldi. Görüşmede Münbiç ve İdlib’deki durum ele alındı.
Türkiye ve Rusya görüşecek
BM Suriye Özel Temsilcisi De Mistura, “Türkiye’yle Rusya arasında devam eden görüşmeler, İdlib’de kan dökülüp dökülmeyeceğini belirleyecek” dedi. Suriye’nin kuzeybatısında, askeri muhalifler ve rejim karşıtı silahlı grupların kontrolündeki İdlib, 4-5 Mayıs 2017’deki Astana toplantısında “gerginliği azaltma bölgesi” ilan edilmişti. Ancak rejim ve zaman zaman Rusya, bölgeye hava saldırıları düzenlemeye devam ediyor.
Sınırda önlemler alındı
Öte yandan Türk Silahlı Kuvvetleri, saldırıların düzenlendiği İdlib çevresindeki güvenlik önlemlerini artırdı. Farklı kentlerden askeri birlik takviyesi yapılan sınır hattında, modernize edilen M-60 tankları da bulunuyor. Ankara’nın Astana’da Rusya ve İran’la anlaşmasının ardından kurdurttuğu İdlib’i çevreleyen 12 gözlem noktası da güçlendirildi.
Trump: Yüz binlerce insan ölebilir
ABD, Avrupa ülkeleri ve Türkiye, İdlib’de düzenlenecek kanlı operasyona karşı çıkıyor. ABD Başkanı Donald Trump, sosyal medya hesabı Twitter’dan yaptığı paylaşımda, Suriye’de Beşşar Esad rejiminin İdlib’e “düşünmeden” saldırmaması gerektiğini belirterek, “Yüzbinlerce insan ölebilir. Müsaade etmeyin” ifadesini kullandı.
İRAN DESTEKLEDİ
İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif de, silahlı muhalifleri İdlib’den en az sivil kaybıyla çıkarmak istediklerini öne sürdü.
ALMANYA: FELAKET OLUR
Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, İdlib’de insani bir felaket yaşanabileceği uyarısında bulunarak, “Önlenmesi için her türlü çabayı göstereceğiz.” dedi. Maas, Ankara’ya yapacağı ziyarette, İdlib’i konuşacağını belirterek, Türkiye’nin bu konuda önemli bir partner olduğunu kaydetti.