Evlerden ırak olun

Kazakistan'a asker gönderen Rusya'ya ABD'nin tepkisi ve Rusya'nın cevabı “İkiniz de evlerden ırak olun” dedirtti.

Ülkede 1 haftadır devam eden halk protestolarına yapılan müdahalelerde toplam 44 kişinin ölümünün ardından ilan edilen OHAL'le birlikte dün sabah saatlerinde pek çok bölgede anayasal ve toplumsal düzenin sağlandığı görüldü. Operasyonlarda komşu ülke vatandaşları da dahil olmak üzere gözaltına alınanların sayısı ise 4 bin 266'ya yükseldi. Kazakistan'ın Ankara Büyükelçisi Abzal Saparbekuly, "Türk vatandaşlarının güvenliğiyle ilgili problem yok" açıklamasında bulundu. Ülkenin en büyük kenti Almatı'nın sokaklarını ise paramparça camlar ve yanmış arabaların sardığı görüldü. Başkent Nursultan'ın tüm giriş ve çıkışlarına polis kontrol noktaları kuruldu. Hayatını kaybedenler nedeniyle 10 Ocak ülkede ulusal yas günü ilan edildi.

BÜYÜK KAVGA

Ülke sakinleşirken bu kez Washington ve Moskova birbirine düştü. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Kazakistan makamlarının ülkedeki protestoları gereğince kontrol altına alma kabiliyetine sahip olmasına rağmen Kolektif Güvenlik Örgütü Anlaşması (KGÖA) üyelerinden barış gücü istemelerini anlayamadıklarını söyledi. Bakan Blinken, "Bence yakın tarihten alınabilecek bir ders şu ki Ruslar bir kez evinize girdi mi, onları evinizden uzaklaştırmanız çok zordur" ifadelerini kullandı. Rusya Dışişleri Bakanlığı ise buna yanıt olarak "Amerikalılar evine geldiğinde, hayatta kalmak, soyguna veya tecavüze uğramamak zor oluyor" ifadelerini kullandı. Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov da Blinken'in yaklaşımının alışıldığı gibi 'kaba' olduğunu söyledi.

'KOLLUK GÜÇLERİNDE HAİN İSİMLER VAR'

Kazakistan'ın Kurucu Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev'in eski danışmanı Yermuhammet Yertysbayev, Kazakistan televizyonu Habar-24'e yaptığı açıklamada, ülkenin çeşitli bölgelerinde yıllardır eğitim kamplarının bulunduğunu iddia etti. Kazakistan Ulusal Güvenlik Komitesi'nin ülkede faaliyet gösteren çeşitli grupları zaman zaman etkisiz hale getirdiğini anlatan Yertysbayev, "Ulusal Güvenlik Komitesi, dağlarda kurulan çok sayıda eğitim kampına ise sessiz kaldı. Bu, devlete karşı korkunç bir suçtur" diye konuştu.

KGAÖ ÜYELERİ TOPLANTI YAPACAK

Kazakistan Devlet Başkanı Kasım Cömert Tokayev, ülkedeki şiddet olaylarına yönelik Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Tokayev, görüşmede Putin'i ülkedeki gelişmeler hakkında kapsamlı bir şekilde bilgilendirirken, durumun istikrara kavuştuğunu söyledi. İki lider Kazakistan'da istikrarın sağlanması için alınan önlemler hakkında fikir alışverişinde bulundu. Ayrıca KGAÖ ülkeleri liderlerinin video konferans yoluyla toplantı yapmasını talep eden Tokayev'e Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin destek verdi.

ESKİ BAŞBAKANA İHANETTEN TUTUKLAMA

Kazakistan Ulusal Güvenlik Komitesi (KNB)'nin görevden alınan başkanı ve eski başbakan Kerim Masimov'un, ülkedeki eylemlerin ardından "vatana ihanet" şüphesiyle gözaltına alındığını açıkladı. Masimov geçici bir gözaltı merkezine yerleştirildi. Nursultan Nazarbayev'in yakın bir müttefiki olan Masimov, Almatı'daki protestocuların hükümet binalarını basması üzerine bu hafta KNB başkanlığı görevinden alınmıştı.

NAZARBAYEV HALA ÜLKEDE

Kazakistan'ın Kurucu Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev'in ülkesini terk ettiği yönündeki iddiaların gerçeği yansıtmadığı bildirildi. Nazarbayev'in sözcüsü Aydos Ukibay, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, Nazarbayev'in başkent Nur Sultan'da bulunduğunu, bir dizi istişare toplantıları gerçekleştirdiğini, Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev ile doğrudan temas halinde olduğunu bildirdi.