Rusya'da Navalni eylemleri büyüdü! Bir günde 4 bin kişiye gözaltı

Rusya genelinde muhalif lider Aleksey Navalni'nin hâlâ tutuklu olmasını protesto eden on binlerce kişi 2. kez sokaklara çıkıp polisle çatıştı. Dün birkaç saat içinde gözaltına alınanların sayısı 4 bini geçti.

Rus muhalif lider Aleksey Navalni’nin tutuklanmasını protesto etmek için düzenlenen gösteriler ikinci haftasına girerken dün polis sadece gösteri öncesinde yüzlerce kişiyi gözaltına aldı. Protestoların başlamasının ardından gözaltına alınanların sayısı 4 bini geçti. Başkent Moskova’da metro istasyonları kapatıldı, şehir genelinde hareketliliği engelleyecek önlemler aldı. Putin’in memleketi St. Petersburg’da da şehir merkezndeki Sennaya Meydanı’nda protestolara katılan yüzlerce kişiye polis müdahale etti. Navalni’nin ülkeye dönerek gözaltına alındığı 17 Ocak’tan bu yana ülke genelinde düzenlenen protestolara binlerce kişi katılmıştı.

EŞİ DE GÖZALTINDA

Geçen haftalardaki protestolar sonrası Navalni’ye yakın isimler ve vakfın çalışanları gözaltına alınmıştı. Erkek kardeşi de ev hapsine alınmıştı. Navalni’nin ekibi, muhalif liderin eşi Yulia Navalnaya’nın da gözaltına alındığını duyurdu. Sibirya’nın Novosibirsk şehrinde en az 2 bin kişi bir araya gelerek yürüyüş yaptı.

Navalni’nin eşi Yulia, yeniden gözaltına alındı. Yulia, geçen haftaki protestolarda da gözaltına alınmış; ardından serbest bırakılmıştı.

EKSİ 40 DERECEDE ÇIKTILAR

Ural bölgesindeki Yekaterinburg’da 7 binin üzerinde kişi protestolara katıldı. Protestocular, “özgürlük” ve “Putin bir hırsız” sloganları attı. Hava sıcaklığının sıfırın altında 40 dereceye kadar düştüğü Yakutsk’ta da protestolar vardı. Rusya İçişleri Bakanlığı, gösterilerin yasal olmadığını duyurarak “sokağa çıkmama” uyarısında bulunmuş, çıkanların gözaltına alınacağını açıklamış, geniş güvenlik önlemleri almıştı.

NOVİÇOK’LA ZEHİRLENMİŞTİ 

Ağustos ayında Noviçok sinir gazıyla zehirlenen Navalni, 17 Ocak’ta Rusya’ya döndüğü gün tutuklanmıştı. Zehirlenmesinin arkasında Kremlin’in olduğunu savunan Navalni’nin tutuklanma gerekçesi ise, daha önce hakkında verilen şartlı tahliye kararına uymaması. Navalni ise o sırada Almanya’da tedavi görmekte olduğu için kararın “açıkça yasadışı” olduğunu savunuyor.