Rusya'da Apple ve Vikipedia'ya ceza yağdı

Rusya, Ukrayna Savaşı hakkında yanlış bilgi yaydıkları gerekçesiyle teknoloji devlerine ceza yağdırdı. Apple ve Vikipedia'ya mahkeme kanalıyla cezalar geldi.

Aksam.com.tr

Bir Rus mahkemesi, Apple ve Wikipedia'nın Rusya'nın Ukrayna'daki askeri eylemleri hakkında yanıltıcı bilgi içeren materyali kaldırmadığı gerekçesiyle bu şirketleri para cezasına çarptırdı.

Aksam.com.tr'nin The Week'ten çevirdiği habere göre, yerel bir hakim, Wikipedia Vakfı'nı Rusça Wikipedia sayfalarında Rusya'nın askeri operasyonları hakkında karalayan materyaller olduğunu iddia etti. Aynı mahkeme, Ukrayna çatışması hakkında yanıltıcı bilgi yayma yasağını ihlal eden materyalleri saklama konusunda Vikipedia'yı suçlu buldu ve 3 milyon ruble (33,000 dolar) para cezasına çarptırdı.


Aynı hakim, Apple'ı bu tür bilgiler içeren podcast ve uygulamaları silmediği gerekçesiyle şirkete 400,000 ruble (4,400 dolar) para cezası verdi.

Rusya, Şubat 2022'de Ukrayna'ya asker gönderdikten sonra, askeri kampanyayı eleştiren veya sorgulayan her türlü eleştiriyi cezalandırmak için bir dizi önlem aldı.

Ukrayna'ya yapılan operasyonları eleştirenler ciddi cezalar aldı. Muhalefetin tanınan isimlerinden Vladimir Kara-Murza, bu yıl Rusya'nın Ukrayna'daki eylemlerine karşı yaptığı konuşmalardan dolayı 25 yıl hapis cezasına çarptırıldı.