1
Rusya'da yapılan bir araştırma, ekonomik kriz nedeniyle Rus vatandaşların yaklaşık yarısının ekonomik durumunun kötüleştiğini ortaya koydu.
Rusya'nın Dojd televizyon kanalı, Levada Araştırma Merkezi'nin ülkedeki ekonomik kriz ve sonuçlarına ilişkin yaptığı kamuoyu anketinin sonuçlarını açıkladı.
Katılımcıların yüzde 82'sinin ülkede ekonomik kriz olduğunu ifade ettiği ankette, Rus halkının yüzde 62'sinin bu krizin bir yıldan daha fazla süreceği görüşünü dile getirdiği belirtildi. Ankete katılanlardan, önemli harcama yapmayı düşünenlerin yüzde 44'ünün bu harcamaları ertelediği görüldü.
Yüzde 48 kişisel ekonomik durumunun kötüleştiğini belirtirken, sadece yüzde 5'in cevabı "durumum iyileşti" şeklinde oldu. Ankete katılanların yüzde 21'i maaşlarında kesinti yapıldığını, yüzde 30'u ise yakın zamanda kesinti yapılmasını beklediği cevabını verdi.
Araştırma merkezi uzmanlarının anket sonuçlarına ilişkin yaptıkları değerlendirmede, halkın alt gelir grubundan, üst gelir grubuna kadar bütün kesimlerinin tüketim harcamalarında kesinti yaptıkları ve fazladan para harcamama eğiliminde oldukları kaydedildi.
Rusya Kamuoyu Araştırmaları Merkezi'nin yaptığı başka bir araştırma sonuçlarının da bu bilgileri desteklediği kaydedilirken, Rusların yüzde 47'sinin, 2015 yılının 2014'ten daha kötü bir yıl olduğunu düşündüğü belirtildi.
Bu göstergenin 1998 yılından bu yana en yüksek memnuniyetsizlik oranı olduğu bildirildi.
UYGULANAN DIŞ POLİTİKA, EKONOMİK MEMNUNİYETSİZLİĞİ BASTIRDI
Ekonomik duruma ilişkin araştırma sonuçlarını değerlendiren uzmanlar, nüfusun karşılaştığı ekonomik zorlukların, uygulanan dış politika nedeniyle bastırıldığını ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in yüzde 85'lik reytingine etki etmediğini söyledi.
Sosyolog Denis Volkov, halkın, ekonomik kriz nedeniyle yaşanan fiyat artışı ve gelirlerindeki düşüşü fark ettiklerini ancak ülkede uygulanan dış politika nedeniyle bu olumsuzluklara odaklanmadıklarını belirtti. Vatanseverlik duygularının yönetimin reytingini yükselttiğini kaydeden Volkov, Rusların gözünde krizin nedeninin, "dış ülkeler tarafından çıkarıldığı ve Rusya'nın cevap vermek zorunda kaldığı kriz" şeklinde olduğunu ileri sürdü.
Rusya'daki 2015 yılı siyasi gündeminin halkı ekonomik problemlerden uzaklaştırma aracı olarak kullanıldığını dile getiren Volkov, Ukrayna sorunundan uzaklaşırken Suriye konusunun gündeme geldiğini, hükümetin reytingi yavaşça düşme eğilimine geçerken Türkiye ile çıkan krizin yönetime destek olduğunu belirtti.
Levada Araştırma Merkezi uzmanı Marina Krasilnikova, halkın askeri operasyonlara verdiği bu tepkinin altında, "ülkenin parçalanması ve büyük ülke kimliğinin yara alması" korkusunun yattığını ileri sürdü.
Krasilnikova, uluslararası arenadaki duruştan memnuniyet duymanın Rus toplumu için önemli olduğunu söyledi.