Rusya yanlısı Sırbistan'dan şaşırtan destek

Rusya ile sıcak ilişkileri ile bilinen Sırp hükümeti Ukrayna konusunda şaşırtan bir açıklamaya imza attı. Başbakan Vucic, Ukrayna'nın toprak bütünlüğü konusundaki hassasiyetini desteklediklerini açıkladı.

Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic, Ukrayna'nın toprak bütünlüğüne saygı gösterdiklerini ifade etti.

AA'nın haberine göre, Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis'in ev sahipliğinde Balkan ülkeleri liderlerinin dün Atina'da bir araya geldi. Yemeğin ardından Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy ile görüşen Vucic, görüşmeden sonra yerel medyaya yaptığı açıklamada, "Zelenskiy ile net bir şekilde görüştüm. 'Sırbistan'daki insanların düşünceleri nasıl ve neden bu yönde' diye sordu. Ona, Sırbistan'ın Ukrayna'nın toprak bütünlüğüne saygı duyduğunu belirttim." ifadelerini kullandı.

Vucic, Sırbistan ve Yunanistan'ın dostça ilişkilere sahip olduğunu belirterek, "Miçotakis, Yunanistan'ın Kosova'nın bağımsızlığını tanıma konusundaki tutumunda herhangi bir değişiklik olmayacağını ifade etti." dedi.

Balkan ülkelerinin Avrupa Birliği (AB) üyeliği perspektifi ve AB'nin geleceğinin ele alındığı yemeğe, Vucic, Moldova Cumhurbaşkanı Maia Sandu, Karadağ Cumhurbaşkanı Jakov Milatovic, Romanya Başbakanı Ion Marcel Ciolacu, Kosova Başbakanı Albin Kurti, Bosna Hersek Bakanlar Konseyi Başkanı Borjana Kristo, Kuzey Makedonya Başbakanı Dimitar Kovaçevski, Bulgaristan Başbakanı Nikolai Denkov ve Hırvatistan Başbakanı Andrej Plenkovic katılmıştı.

Arnavutluk Başbakanı Edi Rama ise Arnavutluk'ta 14 Mayıs'ta düzenlenen yerel seçimler öncesi gözaltına alınan ve seçimleri önde tamamlayan Yunan azınlığın belediye başkan adayı Alfred Beleri'nin 22 Mayıs'ta tutuklanmasından Atina'nın duyduğu rahatsızlık nedeniyle yemeğe davet edilmemişti.