Rusya ve Ukrayna'dan art arda açıklamalar... ''Türkiye'ye minnettar kalırız''

Rusya Dışişleri Bakanı Sergi Lavrov İstanbul'daki barış görüşmelerinde ilerleme sağlandığını belirterek, Rusya'nın Ukrayna'nın tekliflerine cevap hazırladığını duyurdu. Ukrayna Dışişleri Bakanı Kuleba ise ''Türkiye, Ukrayna-Rusya liderler zirvesinin düzenlenmesine yardımcı olursa minnettar kalırız'' dedi.

İHA

Ukrayna Dışişleri Bakanı Kuleba İstanbul'da gerçekleştirilen müzakerelerin ardından Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ile Rus mevkidaşı Vladimir Putin'in beklenen görüşmesi için Türkiye'yi işaret etti.

İHA'dan aktarılana göre, Bakan Kuleba, "Rusya ve Ukrayna liderleri arasında görüşme ayarlamaya yardımcı olursa Türkiye'ye minnettar oluruz" dedi. Kuleba Ukrayna'nın, İstanbul'daki müzakerede sunulan önerilere Rusya'nın resmi yanıtını da beklediğini aktardı.

RUSYA'DAKİ PETROL DEPOSUNUN VURULMASI

Kuleba ayrıca, Ukrayna'nın Rusya'nın Belgorod kentindeki bir petrol deposuna gerçekleştirilen saldırıya karıştığı iddiasına yönelik, "Ukrayna'nın buna dahil olduğu iddiasını ne onaylayabilirim ne de reddedebilirim, çünkü tüm askeri bilgilere sahip değilim" dedi.

LAVROV DEĞERLENDİRMELERDE BULUNDU

Rusya Dışişleri Bakanı Sergi Lavrov Hindistanlı mevkidaşı ile yaptığı görüşme sonrası basın mensuplarına bölgedeki son gelişmelerle ilgili değerlendirmelerde bulundu.

UKRAYNA'NIN TEKLİFLERİNE CEVAP HAZIRLIYORUZ

Ukrayna ile barış görüşmelerinin devam etmesi gerektiğine vurgu yapan Lavrov, İstanbul'daki müzakerelerde ilerleme sağlandığını belirtti ve Rusya'nın Ukrayna'nın tekliflerine cevap hazırladığını belirtti.

Rus Bakan, Kırım ve Donbas'ın durumu ve tarafsızlık konularında Kiev'in "daha fazla anlayış" göstermeye başladığını da kaydetti ve şunları söyledi;

"Ukrayna tarafı, Donbass ve Kırım gerçekleri üzerinde bizi anladığını gösterdi. Nihai sonuç alınması için İstanbul'daki müzakerelerde uzlaşılan bazı konuların kağıda dökülmesi gerekir. Ukrayna'nın nükleer silahlanmadan vazgeçmesi, NATO'ya katılımından vazgeçmesi gibi ileriye dönük adımlar var. Muhtemel yeni temasların düzenlenmesi için şuan üzerinde çalışılıyor"