Rusya ve NATO'dan Donbas restleşmesi

Donbas tansiyonu dün yeniden yükseldi. Rusya Karadeniz'e 15 savaş gemisi yollarken NATO ise Kiev'e ‘sarsılmaz desteği'ni açıkladı. Moskova'dan “her an bir kaza yaşanabilir” açıklaması geldi.

Ukrayna'nın doğusunda Rus yanlısı ayrılıkçıların yaşadığı Donbas bölgesi nedeniyle Rusya ve ABD/NATO destekli Ukrayna arasında yaşanan gerilim yeniden yükseldi. Dün Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba, Brüksel'de NATO karargahını ziyaret ederek NATO Genel Sekreteri Stoltenberg ile görüştü. Ardından düzenlenen basın toplantısında Stoltenberg, Rusya'nın Ukrayna içinde ve sınırındaki askeri yığınağını derhal sonlandırması ve gerginliği düşürmesi gerektiğini söyledi. Kuleba da Kırım'ın yasa dışı ilhakı sırasında hazırlıksız yakalandıklarını ancak bu kez NATO'dan daha fazla destek istediklerini söyledi.

SAVAŞ UÇAĞI YOLLANDI

NATO üyesi ülkeler ise, Ukrayna'nın toprak bütünlüğü ve egemenliğine "sarsılmaz" desteklerini teyit etti. Rusya, 'ABD, Rusya ve Kırım'dan uzak durmalı, 'kazaların' yaşanma olasılığı bir hayli yüksek' ifadelerini kullandı. Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu dün ABD'nin 2 savaş gemisine karşılık 15 savaş gemisini Karadeniz'e gönderdiğini duyurdu. Öte yandan İngiltere, Romanya'ya 6 adet 'Typhoon' jeti göndereceğini açıkladı.

BIDEN KATİL DEDİĞİ PUTİN'İ UYARDI: UKRAYNA'DA GERGİNLİĞİ BİTİR

ABD Başkanı Biden, Rusya lideri Putin'le görüşmesinde ABD'nin Ukrayna'nın egemenliği ve toprak bütünlüğüne karşı sarsılmaz taahhüdünün altını çizdi; Rusya'yı gerginliği azaltmaya çağırdı. Biden, ayrıca Putin'e birçok meseleyi çözmek için 3. bir ülkede zirve düzenleme teklifi yaptı.